Stewards op de sluizen

Stewards op de sluizen

Met mooi weer neemt de drukte op de vaarwegen toe. Dat vraagt om extra oplettendheid. Van zowel de beroeps- als recreatieschipper. Vooral bij sluizen. Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten hier samen manoeuvreren in een beperkte ruimte. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. In de zomerperiode bemant Rijkswaterstaat daarom drukke sluizen met stewards.

De stewards helpen watersporters bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk en bij het afmeren. Zo dragen ze bij aan vlot en veilig scheepvaartverkeer. Deze zomer staan er stewards op de volgende sluizen:

Inzet stewards
Sluisobject en -locatieVaarwegInzetperiode
Prinses Margrietsluis (Lemmer)
IJsselmeer/prinses Margrietkanaal
Hemelvaart, Pinksteren, 12 juli t/m 25 augustus
Lorentzsluizen (Afsluitdijk)IJsselmeer/ WaddenzeeHemelvaart, Pinksteren, 12 juli t/m 25 augustus
Roggebotsluis (Dronten)Veluwe RandmerenHemelvaart, Pinksteren, 19 juli t/m 25 augustus
Nijkerkersluis (Nijkerk)Veluwe RandmerenHemelvaart, Pinksteren, 19 juli t/m 25 augustus
Oranjesluizen (Amsterdam)Het IJ -> Buiten IJ -> IJmeer12 juli t/m 1 september
Sluis Eefde
Twentekanaal19 juli t/m 1 september
Grevelingensluis (Bruinisse)Oosterschelde -> GrevelingenmeerHemelvaart, Pinksteren, 19 juli t/m 25 augustus
Zandkreeksluis (nabij Goes)Oosterschelde -> Veerse MeerHemelvaart, Pinksteren, 19 juli t/m 25 augustus
Sluis Roermond (Roermond)MaasHemelvaart, Pinksteren, 6 juli t/m 11 augustus
Sluis Linne (Heel)MaasHemelvaart, Pinksteren, 6 juli t/m 11 augustus
Sluis Belfeld (Baarlo)  
Maas
Hemelvaart, Pinksteren, 6 juli t/m 11 augustus

Informatie over bedieningstijden van sluizen vindt u op de website Vaarweginformatie.

Vlot en veilig door de sluis met de inzet van stewards

Omdat het best spannend kan zijn om door de sluis te varen zet Rijkswaterstaat in de zomer op drukke en moeilijke sluizen stewards in. Jolanda Poog, sluismeester van de Oranjesluizen bij Amsterdam vertelt over de werkzaamheden van deze stewards.

JOLANDA POOG: Omdat het best spannend kan zijn om door een sluis te varen, zet Rijkswaterstaat in de zomer op drukke en moeilijke sluizen stewards in. (Een man gebaart.) MAN: Goeiemiddag, zou u door het midden naar voren willen gaan, alstublieft? POOG: De steward geeft aan waar je je boot kan aanmeren in de sluis. Eventueel helpt hij je ook met aanleggen. STEWARD: Dank u wel. POOG: Zo zorgen we ervoor dat de boten goed op elkaar aansluiten en er meer boten in de sluis passen. STEWARD: Jolanda, hoeveel komen er nog bij? POOG: Vanuit de bedienpost geef ik als sluismeester aanwijzingen aan de steward. POOG: Er komen er nog twee bij en dan is de sluis vol. STEWARD: Oké, dank je wel. POOG: Zo helpen we de schippers vlot en veilig door de sluis te varen. STEWARD: Tot ziens, fijne dag. (Boten varen de sluis uit. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? www.rijkswaterstaat.nl/recreatievaart. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2016.)

‘Veel recreatievaarders kennen de regels niet goed’

Albert van der Veen is sluismeester van de Spooldersluis in het IJsselkanaal bij Zwolle. Lees zijn verhaal over het belang van stewards op sluizen waar veel recreatievaarders komen.

Veelgestelde vragen

Over de stewards op de sluis worden regelmatig vragen gesteld. We hebben de meest gestelde vragen op een rij gezet.