01 Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Veilig zwemmen

 1. Op de landelijke zwemwaterwebsite staat informatie van alle provincies over de kwaliteit van het zwemwater van officiële zwemlocaties.

 2. Blauwalgen zijn met het blote oog alleen te herkennen als ze kolonies of drijflagen vormen. De meeste blauwalgen hebben een groene kleur, maar er zijn ook soorten die bruingroen zijn. Op basis van het gezondheidsrisico zijn drijflagen ingedeeld in categorieën:

  Categorie
  Te herkennen aan
  Beginnende drijflaag
  Kolonies groene bolletjes, vlokjes, strootjes of banaantjes die in het water zweven. Het water ruikt een beetje naar vis.
  Drijflaag
  Een verfachtige laag en groene soep. Er hangt een sterke vislucht.
  Ontledende drijflaag
  Op het water ligt blauw of wit schuim en het ruikt naar rottende planten.
 3. Kijk voor u gaat zwemmen op de landelijke zwemwaterwebsite voor informatie over de zwemwaterkwaliteit van officiële zwemlocaties. Let bij het zwemmen in buitenwater altijd op de (waarschuwings)borden die bij het water zijn geplaatst. Volg deze aanwijzingen op en zwem niet in of naast drijflagen van blauwalgen.

 4. De provincies zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van zwemwater. Op hun verzoek meten waterbeheerders (Rijkswaterstaat en de waterschappen) de zwemwaterkwaliteit op officiële zwemlocaties. De provincies communiceren naar het publiek en de pers over de zwemwaterkwaliteit en geven zwemwaarschuwingen af.

Gezondheid

 1. Nee, slechts een aantal blauwalgen produceert gifstoffen. Helaas komen deze wel veel voor in Nederland. In hoge concentraties vormen deze gifstoffen een risico voor de volksgezondheid. Vooral in drijflagen komen soms hoge concentraties gif voor.

 2. Verschijnselen van vergiftiging door blauwalgen zijn meestal 12 uur na het zwemmen merkbaar. De symptomen zijn: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Vooral kleine kinderen zijn vaak slachtoffer, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust dingen (ook blauwalgen) in hun mond stoppen.

  Krijgt u heel veel blauwalgen binnen? Dan kunnen sneller en/of ernstiger ziekteverschijnselen optreden. Raadpleeg in deze gevallen een arts of ga naar een ziekenhuis.

Algemeen

 1. Blauwalgen zijn moeilijk helemaal weg te halen uit het water. Regelmatig worden nieuwe methoden gevonden om blauwalgen te verwijderen, maar deze zijn niet altijd en overal toepasbaar. Bovendien zijn sommige methoden schadelijk voor andere organismen in het water.

 2. In de maanden juli, augustus en september is de watertemperatuur vaak boven de 20oC en is er weinig wind. Blauwalgen kunnen zich onder deze omstandigheden massaal ontwikkelen als er veel voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) en weinig waterplanten zijn.

Onderliggende pagina's