xx De otter

Voor bijzondere dieren hoef je niet ver weg. Ook het IJsselmeergebied is een natuurgebied van wereldformaat. Tijdens de Week van ons Water stelt de Big Five van het IJsselmeergebied zich aan je voor. Vandaag aan het woord, onze herintreder: de otter.

Wij otters zijn terug van weggeweest. In de jaren 80 werd ons leefgebied te klein en te vies om te overleven. Daardoor stierf onze soort uit in Nederland. In de jaren daarna is hard gewerkt om onze natuur weer leefbaar en veilig te maken. Bijvoorbeeld door vervuilde waterbodems op te ruimen en natuurgebieden te verbinden. En het is gelukt: sinds 2002 zie je ons weer in heel Nederland.

Waterrijk gebied

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik best een veeleisend type ben. Als leefomgeving heb ik een aaneengesloten waterrijk gebied nodig van tenminste twintig kilometer lang. Anders houd ik het al snel voor gezien. Onze vrouwtjes nemen met ongeveer de helft van zo'n gebied genoegen. Verder ben ik heel gevoelig voor water- of luchtvervuiling. Mijn voedsel bestaat namelijk uit vissen en vogels. Wetenschappers gebruiken onze soort ook wel als graadmeter voor de gezondheid van een leefgebied.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik best een veeleisend type ben

In het IJsselmeergebied gaat het dus al beter, want we zijn er weer. We vermaken ons hier prima in het heldere en schone water. Met mijn gestroomlijnde lichaam en krachtige poten met zwemvliezen kan ik wel acht uur achter elkaar zwemmen. En dat met een snelheid van 10 km/h. Als roer heb ik een ovaalronde, platte staart en als ik onder water ga sluit ik mijn ogen, oren en neus af. Langs de oevers heb ik samen met mijn broertjes en zusjes een rustplaats in holle bomen. Hier voel ik me helemaal thuis.