xx Brugspringer in veiligheid gebracht

Brugspringer in veiligheid gebracht

Het is een druilerige dag, nat en koud. We maken ons klaar voor onze dagelijkse patrouilletrip. Dagelijks, maar niet alledaags...

Zoals gebruikelijk checken we voor vertrek onze boot, de RWS 57, op oliepeil, apparatuur en dergelijke. Alles in orde! We starten de motoren en gooien de trossen los.

We zetten alles op scherp en varen vol vermogen met blauw zwaailicht richting brug

Samen met mijn collega’s varen we richting stuw- en sluizencomplex Hagestein om de waterstanden te peilen. Tien minuten voor we de sluis invaren, krijgen we een melding van verkeerspost Nijmegen: 'Een persoon wil van de brug bij Vianen springen.' Wat er dan door je heengaat... Enfin, we zetten alles op scherp en varen vol vermogen met blauw zwaailicht richting brug, ongeveer 10 minuten van onze positie.

Man aan de reling

Via onze officier van dienst regelen we ondertussen dat we met brandweer, arrestatieteam en de plaatselijke politie op het juiste portofoonkanaal (C2000) zijn afgestemd. Eenmaal bij de brug aangekomen, staat er inderdaad iemand, een jongeman, aan de buitenkant van de reling. Op de brug zien we een politieagente op de man inpraten. Een collega-agent gebaart ons enige afstand te bewaren. Via C2000 horen we hoe de politieagente probeert de man van zijn sprong te weerhouden. Tevens krijgen we het verzoek om ambulancepersoneel aan boord te nemen, voor het geval dat...

Springkussen

We varen snel naar de dichtstbijzijnde haven om twee ambulancemedewerkers met spullen zoals dekens en beademingsapparatuur aan boord nemen. Weer terug op positie zien we de agente nog steeds op de man inpraten. We zijn inmiddels anderhalf uur verder. Via C2000 vraagt de brandweer ons, uit het zicht van de jongeman, een reddingsteam op te pikken. We varen naar een strategische plek waar we 8 man en een zelfopblazend springkussen aan boord nemen.

We varen direct terug naar de brug en zetten het team daar af. Onder aan de brug gaan de mannen met het opblaaskussen van links naar rechts heen en weer, omdat de man op de brug ook steeds van links naar rechts klautert. De agente praat nog altijd op hem in. Het begint donker te worden.

Wachten op commando...

Dan komt via de portofoon de opdracht van de politie om de rivier te stremmen. En om zonder verlichting onder de brug plaats te nemen om op commando met licht- en geluidssignalen te voorschijn te komen. Dit om de man af te leiden zodat de politie hem veilig van de brug kan halen.

Lichten aan, geluid maken

Stilte op alle communicatiekanalen. Even later het commando: Lichten aan, geluid maken! Nog geen minuut later wordt de man vastgepakt en over de reling van de brug geholpen. Hij is in veiligheid. De hele actie heeft meer dan drie uur geduurd. Dankzij het geduld van de agente en een goede samenwerking tussen alle hulpdiensten loopt het gelukkig goed af. Adrenaline giert nog lange tijd door mijn lichaam.

Zomaar een dagje patrouillevaren...

Mobiel verkeersleider Jos

Als mobiel verkeersleider zorg ik samen met mijn collega’s voor het vlot, veilig en milieuvriendelijk afhandelen van het scheepvaartverkeer.