(Een animatie. Beeldtitel: Hoe verdeelt Rijkswaterstaat het water?) VOICE-OVER: Het water in Nederland komt als neerslag of via de Rijn en de Maas ons land binnen. Rijkswaterstaat verdeelt dit water zo dat we bij hoge waterstanden het land zo goed mogelijk beschermen tegen overstromingen en dat er bij lage waterstanden en droogte zo lang mogelijk voldoende water beschikbaar blijft voor drinkwater, natuur, landbouw, industrie en scheepvaart. (De rivieren op een kaart.) De Rijn komt bij Lobith ons land binnen. Het water komt dan aan bij het splitsingspunt Pannerden waar Rijkswaterstaat al meer dan 200 jaar het water volgens een vaste verdeling verdeelt tussen de Rijn en de Waal. De hoogte van de dijken langs de IJssel, Nederrijn en de Lek is op deze vaste verdeling afgestemd. Het stuwcomplex bij Driel verdeelt bij lage waterstanden het beschikbare water over de Nederrijn en de IJssel. Hiermee zorgt stuw Driel voor voldoende water voor het IJsselmeer onze nationale regenton. De 3 stuwen in de Nederrijn en Lek zorgen er samen voor dat het waterpeil hoog genoeg is voor een vlotte en veilige scheepvaart op de Nederrijn en IJssel. Bij lage waterstanden houden we het water in de rivieren vast en verdelen we het beschikbare water, samen met de waterschappen via de stuwen, sluizen, gemalen en pompen. (Aan een oever ligt een schip.) De Maas kent een groot hoogteverschil. Om de rivier bevaarbaar te maken, zijn hier zeven stuwen aangelegd. Op de Maas zetten we bij lage waterstanden beperkt schutten in zodat we minder water verliezen en de scheepvaart zo lang mogelijk kan doorgaan. Bij hoge waterstanden willen we het water zo snel mogelijk kwijt. Met maatregelen zoals het openzetten van stuwen, baggeren het verlagen van kribben en oevers en het onderhoud van uiterwaarden zorgen we ervoor dat het water goed kan wegstromen naar zee. Ook geven we de rivieren ruimte via hoogwatergeulen of een verlaagd zomerbed. Rijkswaterstaat verdeelt ons water 365 dagen per jaar bij hoge en lage waterstanden. (Beeldtekst: Nederland veilig, leefbaar, bereikbaar. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2020.)
Waterbeheer
Waterbeheer
Rijkswaterstaat zorgt er door waterbeheer voor dat ons land veilig is voor hoogwater en dat er voldoende schoon en gezond water is.
Maatregelen om overstromingen te voorkomen
Hoogwater vormt een constante dreiging voor Nederland. Rijkswaterstaat neemt diverse maatregelen om grote hoeveelheden water nu en in de toekomst aan te kunnen.
Hoe verdelen we het water?
Water komt via neerslag en de Rijn en Maas ons land binnen. Rijkswaterstaat verdeelt het water daarna over de rest van Nederland. Hierdoor zijn we bij hoogwater beschermd tegen overstromingen. Bij laagwater zorgen we zo voor voldoende water voor onder meer de natuur, landbouw en scheepvaart.
Deltawerken
De Deltawerken worden gevormd door 3 sluizen, 6 dammen en 4 stormvloedkeringen. Ze zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater langs de kust.
-
Zwemmen in rivieren en kanalen
Het kan gevaarlijk zijn om te zwemmen in grote rivieren en kanalen of te springen van bruggen. Scheepvaart, stromingen en objecten in het water vormen hierbij de grootste bedreigingen en brengen risico's met zich mee.
-
Maatregelen waterkwaliteit
Helaas is de waterkwaliteit in Nederland op veel plekken onvoldoende. Rijkswaterstaat neemt verschillende maatregelen om dit te verbeteren.
-
Blauwalgen en zwemwater
Sommige blauwalgen zijn giftig en zorgen in de zomer voor veel overlast, zoals sterk verminderd zwemplezier en massale vissterfte en stank. Rijkswaterstaat houdt de kwaliteit van het water daarom goed in de gaten.
Beheer en ontwikkeling van rijkswateren
We beheren en ontwikkelen de grote wateren van Nederland, zoals de Waddenzee, Noordzee en het IJsselmeergebied. Hierbij houden we onze oren en ogen goed open voor onder meer technische ontwikkeling, kansen op samenwerking en wensen van gebruikers.
Natuur en milieu
-
Natuurmaatregelen
De toestand van de Nederlandse kusten en oevers is door menselijk handelen verslechterd. Rijkswaterstaat richt zich op het herstel van natuurlijke processen en op de bescherming van bedreigde en zeldzame diersoorten. -
Calamiteiten en het milieu
Rijkswaterstaat staat 24 uur per dag paraat om in actie te komen bij calamiteiten. Denk aan het opruimen van olie en andere vervuiling, het bergen van gestrande schepen of het helpen bij brand aan boord.