03 Icoon Afsluitdijk

Icoon Afsluitdijk

Rijkswaterstaat versterkt de Afsluitdijk de komende jaren om Nederland ook in de toekomst tegen de kracht van het water te beschermen. Rijk en regio hebben deze gelegenheid aangegrepen om ook andere initiatieven de ruimte te geven. Op en rond de Afsluitdijk worden projecten ontwikkeld op het gebied van recreatie en toerisme, natuurontwikkeling en duurzame energie.

Project Icoon Afsluitdijk

Aan ontwerper Daan Roosegaarde is in 2016 gevraagd een bijdrage te leveren aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk. Hij ontwikkelde een aantal tijdelijke werken dat de cultuurhistorische waarde van de Afsluitdijk benadrukte en bijdroeg aan de waarde van de dijk als (internationaal) visitekaartje voor de Nederlandse waterbouw, cultuur en innovatie. Met een subtiele laag die licht en duisternis en verleden en toekomst met elkaar verbindt, versterkte Roosegaarde de schoonheid van de dijk en maakte hij nieuwe koppelingen tussen mens en landschap. Eén werk is permanent en blijft zichtbaar op de Afsluitdijk.

In september 2016 startte het project met Waterlicht, een poëtische lichtinstallatie die ons herinnerde aan de rol die de dijk speelt bij de bescherming van Nederland tegen overstromingen. Van november 2017 tot en met januari 2018 werden Glowing Nature, een interactieve en mysterieuze ervaring met lichtgevende algen in één van de historische kazematten, en Windvogel, een slimme vlieger die energie kan opwekken, tentoongesteld. Lichtpoort, de 60 monumentale heftorens aan weerszijden van de dijk die oplichten door de koplampen van passerende auto’s, is een permanent werk en blijft zichtbaar voor iedereen zichtbaar vanuit de auto.

Over Daan Roosegaarde

Ontwerper en innovator Daan Roosegaarde (1979) staat internationaal bekend om zijn sociale ontwerpen. Met zijn team van designers en engineers te Studio Roosegaarde werkt hij aan ontwerpen die de relatie tussen mens en ruimte verbeteren. Roosegaarde heeft diverse internationale awards gewonnen in de design- en kunstwereld en is onder meer tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam, Tate Modern in London en openbare ruimtes over de hele wereld. Interactie, innovatie en schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als "techno-poëzie".

Trailer Afsluitdijk Studio Roosegaarde

Meer informatie

Wilt u meer weten over Icoon Afsluitdijk? Kijk dan op de website van de Afsluitdijk.