Oosterscheldekering

Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste Deltawerk. De 9 km lange stormvloedkering sluit de Oosterschelde af bij dreigend hoogwater.

Tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland werd tussen 1976 en 1986 de Oosterscheldekering gebouwd. Het is Nederlands grootste stormvloedkering.

De Oosterscheldekering:

9 km lang en 3 km afsluitbaar
  • gaat gemiddeld 1 keer per jaar dicht 
  • sluit samen met de Grevelingendam, Philipsdam, Oesterdam en Bathse Spuisluis de Oosterschelde af indien nodig 
  • is ontworpen om een hoogwatersituatie te weerstaan die statistisch 1 keer in de 4000 jaar voorkomt 
  • heeft 65 kolossale pijlers. Hiertussen hangen schuiven van ongeveer 42 m lang en 6 tot 12 m hoog. De schuiven wegen tussen de 260 en 480 ton

Wanneer gaat de kering dicht?

Bij een waterstandvoorspelling van 3 m boven NAP sluiten we de Oosterscheldekering. Dit gebeurt vanuit het ir. J.W. Topshuis op het eiland Neeltje Jans. Met een druk op de knop gaan alle 62 schuiven naar beneden. Het duurt 82 minuten tot ze allemaal dicht zijn. Gaat de kering om één of andere reden niet dicht, dan gebeurt dit alsnog automatisch met een noodsluitsysteem. Dit is tot nu toe nooit voorgekomen.

Wat doet Rijkswaterstaat?

Voor het bedienen van de kering heeft Rijkswaterstaat een speciaal bedieningsteam. Het bedienteam krijgt daarbij cruciale informatie van het Hydro Meteo Centrum, dat voorspellingen en metingen doet.

Bij een waterstandvoorspelling van 3 m boven NAP sluit de Oosterscheldekering.

Bouw

De Oosterscheldekering is een uniek bouwproject. Nooit eerder werd een constructie gemaakt op zo’n grote schaal en met zulke enorme afmetingen. En nog steeds is de stormvloedkering ongeëvenaard. De kering staat wereldwijd bekend als een waterbouwkundig hoogstandje.

Meer over de bouw van de Oosterscheldekering

Natuur

In eerste instantie zou er een dichte dam op de plek van de Oosterscheldekering komen. Maar omdat de Oosterschelde een bijzonder natuurgebied is met veel verschillende dieren en planten, koos men uiteindelijk voor een open, beweegbare kering. Hierdoor is er nog steeds eb en vloed in de Oosterschelde en blijft het water zout. Het eiland Neeltje Jans, dat we tijdens de bouw van de kering als werkeiland gebruikten, is tegenwoordig ingericht als natuurgebied: Nationaal Park Oosterschelde.

Instawalk Rijkswaterstaat Oosterscheldekering

De Instawalk bij de Oosterschelde heeft in september 2016 plaatsgevonden. Tijdens deze unieke wandeling kregen mensen de mogelijkheid om prachtige foto's van de Oosterscheldekering te maken. Op deze speciale dag kregen de bezoekers ook uitzonderlijke toegang tot plekken waar normaal niemand mag komen.

(Beeldtitel: #InstawalkRWS Oosterscheldekering. Mensen met oranje hesjes aan en een veiligheidshelm op zijn onder andere bezig met het fotograferen van zeewater. Eric van der Weegen:) RUSTIGE MUZIEK ERIC VAN DER WEEGEN: We zijn nu met een Instawalk bezig op de Oosterscheldekering. Dat zijn dus mensen die komen om foto's te maken van de kering. Ze komen nu op plekken waar normaal niemand mag komen. De kering bestaat volgende week dertig jaar. En het is ook belangrijk dat de mensen zich ook bewust zijn over waterveiligheid. Daarom vinden we het zo fijn dat we nu ook de mensen kunnen laten zien wat we hier doen en hoe belangrijk het is dat we dit ook voortzetten. (Een foto van een strand met in de verte de kering. Marcel Moonen:) DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER MARCEL MOONEN: Het is gewoon een geweldig, uniek uitzicht een unieke locatie natuurlijk, het water, de macht van de natuur een stukje constructiewerkzaamheden, echt geweldig. (Kolkend zeewater.) JOHANNA MINNAARD: Ik vond de Instawalk vandaag heel bijzonder omdat ik hier in Zeeland ben opgegroeid met de bouw van de Oosterscheldekering en dat ik vandaag echt eens binnenin kon kijken. Die kans krijg je natuurlijk nooit. De mooiste foto die ik heb gemaakt is die van de turbines waar energie mee wordt opgewekt. En dan kun je zien dat er een stukje techniek wordt toegepast waar we trots op mogen zijn. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rws.nl/oosterscheldekering of facebook.com/groups/instawalkrws. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2016.) DE RUSTIGE MUZIEK EBT WEG

Onderliggende pagina's