02 Hinder en maatregelen
Hinder en maatregelen
Het versterken van de kust kan overlast veroorzaken voor strandbezoekers, watersporters en de natuur. We nemen verschillende maatregelen om dit te beperken.
Hinder op het strand
Bij onderhoud op het strand is tijdens het opspuiten van het zand een deel van het strand afgesloten voor publiek. Tijdens de werkzaamheden bestaat namelijk het risico dat drijfzand ontstaat. Ook rijden er zware machines rond, zoals bulldozers en shovels. Bij onderhoud van de zeebodem is er geen overlast voor strandbezoekers.
Op en nabij opgespoten stranden kan zand bij harde wind meer stuiven dan normaal. Voor de strandbezoekers is dit niet prettig, maar het is noodzakelijk voor de natuur in het duingebied. Het zorgt ervoor dat het opgespoten zand zich op een natuurlijke manier verplaatst en meestijgt met de zeespiegel.
Maatregelen
Om bij werkzaamheden op het strand de hinder voor strandbezoekers en strandpaviljoens te beperken, sluiten we een zo klein mogelijk gebied af. De rest van het strand is gewoon toegankelijk. Ook zijn er passeerstroken langs het werkterrein.
Bovendien werken we in principe niet in het hoogseizoen (juli-augustus) op het strand. De andere maanden werken we dag en nacht door, 7 dagen per week, zodat de werkzaamheden zo snel mogelijk zijn afgerond. Bij de strandopgangen informeren we bezoekers met borden over de werkzaamheden.
Hinder op zee
Tijdens de werkzaamheden liggen 1 of meerdere baggerschepen voor de kust, die zand storten of opspuiten. Surfers, zeilers en schippers moeten hier op een veilige afstand omheen varen.
Maatregelen
Hinder voor de natuur
Het opzuigen en opspuiten van zand kan overlast veroorzaken voor de dieren die in het water en op het strand leven en de planten die er groeien. We proberen dit uiteraard zoveel mogelijk te beperken.
Maatregelen
We spuiten geen zand op tijdens het broedseizoen als er mogelijk bedreigde vogelsoorten broeden en we blijven op afstand van plekken waar beschermde trekvogels hun voedsel zoeken. Ook werken we niet in de buurt van zogende zeehonden en drooggevallen zandplaten.
Rijkswaterstaat doet samen met 10 natuurorganisaties onderzoek naar de gevolgen voor dieren en planten van het aanbrengen van grote hoeveelheden zand op de kust. We bekijken onder andere hoe de natuur op het strand en op de zeebodem herstelt na het aanbrengen van zand.