01 Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Algemeen

 1. Het Rijk en de gemeente willen zo de scheepvaart, met name de beroepsscheepvaart, uit ‘s-Hertogenbosch weren. Het Máximakanaal is de doorgaande route over de Maas naar Veghel en vice versa.

  De vaarweg verbetert ook de bereikbaarheid van Brabant over het water. Grote klasse IV-schepen kunnen over het Máximakanaal varen, waardoor meer goederenvervoer mogelijk is.

  Dit geeft een impuls aan de Brabantse economie en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Het Maximakanaal was ook nodig om de wachttijden van stadsverkeer in het centrum van ’s-Hertogenbosch te laten verdwijnen.

 2. Het Máximakanaal is dag en nacht open. De sluizen worden 24/7 bediend vanuit onze bediencentrale in Tilburg.

Traverse

 1. De stadstraverse van de Zuid-Willemsvaart is alleen toegankelijk voor schepen met een lengte tot 20 m. Deze beperking geldt voor het traject tussen sluis 0 (circa km 121,200) en de oostzijde van de aanlegkade Brabanthallen (circa km 123,400).

 2. Het beheer van de stadstraverse is in handen van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. De gemeente is verantwoordelijk voor de bediening van de sluizen en bruggen. Ook bepaalt de gemeente de bedieningstijden.

Scheepvaart

 1. De bruggen hebben een doorvaarthoogte van 7 m. Ze zijn onder meer geschikt voor 3-laags containerschepen.

 2. Het kanaalpeil tussen: 

  • sluis Schijndel en sluis Hintham is 4,70 m boven NAP
  • sluis Empel en sluis Hintham is 2 m boven NAP

  Het verval over sluis Hintham is 2,70 m. Het verval over sluis Empel is wisselend. Schutten is mogelijk tussen een Maaswaterstand van 0,5 m onder NAP en 4,40 m boven NAP.

 3. Schippers kunnen gebruik maken van diverse overnachtingsplaatsen:

  • 2 overnachtingsplaatsen aan de Maaszijde bij sluis Empel, bakboordzijde
  • 1 overnachtingsplaats aan de kanaalzijde bij sluis Empel, stuurboordzijde
  • 1 overnachtingsplaats bij Hintham Noord, bakboordzijde
  • 2 overnachtingsplaatsen bij sluis Schijndel, beide zijden

  Een schip kan in principe voor 24 uur aanleggen. Bij uitzondering kan een schip 3 keer 24 uur op een ligplaats blijven. Er is een autoafzetplaats beschikbaar op de opstelplaats van Hintham Noord.

 4. Nee. Kegelschepen mogen niet varen op het Máximakanaal, omdat ze gevaarlijke of schadelijke lading vervoeren.

 5. Nee, deze zijn niet gescheiden. Bij de sluizen Empel en Hintham is de eerste 30 m van de opstelplaats/wachtplaats geschikt voor recreatievaart. Er zijn daar voorzieningen, zoals kleine bolders (meerpalen) en haalbuizen. Voor de beroepsvaart is het overige deel van de steiger beschikbaar. Dit is ongeveer 200 m.

Onderliggende pagina's