VOICE-OVER: Bescherming tegen hoogwater is voor Nederland van groot belang. Om ons land ook bij hoogwater veilig, bereikbaar en leefbaar te houden neemt Rijkswaterstaat al jarenlang verschillende maatregelen. Bijvoorbeeld langs de rivieren, zoals de Maas. Veel regen in Frankrijk en België kan in korte tijd zorgen voor hoogwater in de Maas. (Een animatie.) Rijkswaterstaat werkt op veel plekken aan de Maas. Het idee is dat we de Maas de ruimte geven waar het mogelijk is. Bijvoorbeeld door het verdiepen van de rivier tussen Grave en Ravenstein. Het verbreden en verlagen van uiterwaarden bij de Grensmaas. En het aanleggen van retentiebekkens bij Horn en Heel. In deze opvangbekkens kunnen we het water tijdelijk vasthouden. Ook komen er hoogwatergeulen in de Zandmaas. (Een graafmachine is aan het werk in Baarlo.) Als er geen ruimte is, zorgen de waterschappen ervoor dat de dijken versterkt of verhoogd worden, zoals bij Baarlo. Een andere maatregel is het openzetten van stuwen. De Maas is namelijk over een flink stuk een gestuwde rivier. Zo kan het water ongehinderd wegstromen. Zonder al deze maatregelen zouden bij hoogwater veel bewoners te maken krijgen met overstromingen. Onder de noemer Maaswerken heeft Rijkswaterstaat al flink wat maatregelen genomen en projecten afgerond. Andere zijn nog in uitvoering zoals de uiterwaardverbreding in de Grensmaas of een aantal hoogwatergeulen bij de Zandmaas. Het werk aan de Maas is sowieso nooit af. De reden daarvoor? Nou, bijvoorbeeld: klimaatveranderingen en nieuwe inzichten. Samen met andere overheden en partijen zorgt Rijkswaterstaat dat we ook in de toekomst bestand zijn tegen hevige neerslag maar ook tegen perioden van droogte, en voor voldoende zoetwater. Zodat Nederland ook in de toekomst veilig, bereikbaar en leefbaar blijft. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op www.rws.nl/hoogwater. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2019.)
Maas
Maas
De Maas komt bij Eijsden Nederland binnen, loopt langs Maastricht, Roermond en Cuijk, en mondt uit in het Hollandsch Diep.
Kenmerken Maas
- Totale lengte: 935 km
- Lengte in Nederland tot Afgedamde Maas: 196 km
- Breedte: 100 m
- Oppervlakte: 63 km2
- Diepte: -13,00 tot -6,00 m MP
Projecten op de Maas
We onderhouden de John S. Thompsonbrug in Grave. We vervangen de verflaag, wegdek en fietspad.

We herstellen zoveel mogelijk het leefgebied van waterplanten en -dieren in en langs de Maas. We richten oevers, beekmondingen en uiterwaarden natuurlijker in.

Rijkswaterstaat verruimt en verdiept het Julianakanaal tussen Limmel en Maasbracht en maakt het kanaal zo bevaarbaar voor grotere binnenvaartschepen.

Feiten over de Maas
- Om de Maas geschikt te maken voor de scheepvaart, houdt Rijkswaterstaat het waterpeil kunstmatig hoog met stuwen.
- Met 1 bediencentrale in Maasbracht bedienen we 8 sluizen, 1 beweegbare brug en 4 stuwen op het traject Maastricht-Belfeld. De overige 3 stuw-/sluiscomplexen in de Maas worden nog lokaal bediend.
- De Grensmaas in Zuid-Limburg is niet bevaarbaar. Schippers maken daar gebruik van het Julianakanaal. Tussen Linne en Buggenum gebruikt de beroepsvaart het Lateraalkanaal, omdat de Maas daar zeer bochtig is.
Programma's op de Maas
-
Grensmaas
De Grensmaas, tussen Maastricht en Roosteren, krijgt via grind- en zandwinning meer ruimte bij hoogwater. De kans op overstromingen werd al 5 keer zo klein en is er 1000 ha nieuwe natuur bijgekomen. De werkzaamheden lopen nog door tot en met 2027.
-
Maasroute
We maken de Maasroute geschikt voor grotere binnenvaartschepen. Hiervoor hebben we de Maas verdiept en bruggen verhoogd. Momenteel werken we nog aan het verbreden van het Julianakanaal.
-
Zandmaas
We beschermen het achterliggende land tussen Maasbracht en Den Bosch door de Zandmaas meer ruimte te geven en dijken te versterken. De waterschappen voeren het werk aan de dijken uit.
Animaties over hoogwater en lage afvoeren in de Maas
We nemen verschillende maatregelen om ons land ook bij hoogwater veilig, bereikbaar en leefbaar te houden. Bekijk in onderstaande animatie hoe we omgaan met hoogwater in de Maas.
Als het lang weinig regent in Nederland of onze buurlanden, ontstaan er lage afvoeren waardoor er minder water door de rivieren stroomt dan normaal. De Maas, een echte regenrivier, heeft hier vaak last van. In deze animatie is te zien welke maatregelen Rijkswaterstaat neemt om problemen te voorkomen.
Video bedienen sluizen, bruggen en stuwen in en over de Maas
Sluizen, beweegbare bruggen en stuwen in en over de Maas op het traject Maastricht-Belfeld worden op afstand bediend vanuit Bediencentrale Maasbracht. Door deze objecten vanuit de bediencentrale te bedienen kan Rijkswaterstaat gebruikers uit de beroeps- en recreatievaart nog efficiënter bedienen, eenduidiger informeren en vlotter begeleiden. Deze video laat zien hoe de objecten vanuit de bediencentrale bediend worden.
Nieuws over de Maas
-
Verplaatsingswerkzaamheden schilderwerk John S. Thompsonbrug
21 januari 2021 Het schilderwerk bij de John S. Thompsonbrug bij Grave verloopt conform planning. Dit houdt in dat de slim-fit-coat binnenkort verplaatst wordt naar het 3e brugdeel. -
Lateraalkanaal: herstel sluisdeur oostkolk sluis Heel
19 januari 2021 Rijkswaterstaat gaat herstelwerkzaamheden uitvoeren aan de zuidelijke sluisdeur van de oostkolk van sluis Heel in het Lateraalkanaal langs de Maas. De aannemer Combinatie... -
Julianakanaal: Herstel draaipunten sluisdeur middenkolk sluizencomplex Maasbracht
15 januari 2021 Rijkswaterstaat gaat herstelwerkzaamheden uitvoeren aan de zuidelijke sluisdeur van de middenkolk van sluis Maasbracht. Aannemerscombinatie Mourik-Dynniq start donderdag 14 januari...