Aanvaring stuwcomplex Grave

onderliggende pagina's

Aanvaring stuwcomplex Grave

Op donderdagavond 29 december 2016 werd de stuw in de Maas bij Grave door een aanvaring beschadigd.

Door de beschadiging stroomde er water uit het gedeelte van de Maas tussen Sambeek en Grave. Dit zorgde voor een daling van het waterpeil en stremming voor de scheepvaart. Met de bouw van een tijdelijke dam achter de beschadigde stuw werd het waterpeil hersteld. Vanaf dinsdag 24 januari 2017, 15.00 uur, was er weer volledige scheepvaart mogelijk op de Maas tussen Sambeek en Grave en op het Maas-Waalkanaal tussen de sluizen Heumen en Weurt.

Op 29 december is 's avonds in dichte mist een binnenvaartschip door de stuw in de Maas bij Grave gevaren.) (Een animatie.) (Door deze aanvaring zijn 5 jukken van de stuw beschadigd. We onderzochten meerdere mogelijkheden om relatief snel het oorspronkelijke waterpeil weer te bereiken en de waterkerende functie van de stuw te herstellen.) (Als tijdelijke maatregel leggen we nu benedenstrooms, áchter de stuw, een breuksteendam aan.) (Vanaf een ponton bouwen we deze dam geleidelijk op met verschillende formaten breuksteen. De dam neemt als het ware de functie van de stuw over. De bouw ervan duurt naar verwachting twee weken.) (Tijdens het bouwen van de dam verhogen we geleidelijk het waterpeil in de Maas tussen Grave en Sambeek, zodat ook de scheepvaart op de Maas kan worden hervat.) (Een belangrijk voordeel van de breuksteendam is dat er aan beide zijden van de stuw voldoende werkruimte is voor het definitieve herstel van de stuw. Het herstel gaat naar schatting nog ruim een half jaar duren.) (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rijkswaterstaat.nl/stuwgrave. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2017.

Veelgestelde vragen

We hebben de veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Dit zijn onder andere vragen over oorzaak, maatregelen en de gevolgen van de aanvaring.

Bekijk de veelgestelde vragen

Experts aan het woord

Beeldmateriaal

Foto's van de schade aan en de inspectie van het stuwcomplex bij Grave vindt u op de pagina Aanvaring stuw Grave in beeld.

Infographic

De infographic stuw Grave (PDF, 1,66 MB) geeft een beeld van de schade, de gevolgen en de omleidingsroutes. Bekijk de infographic over de droogzetkuip (PDF, 6,84 MB) die werd ingezet voor inspectie en reparatie van de betonnen constructie.

Onderzoeksrapport Berenschot

Evaluatie crisisbeheersing stuw Grave
Onderzoeksrapport van Berenschot over de crisisbeheersing in de eerste 48 uur na de aanvaring van stuw Grave pdf 1 MB / juli 2017
Feiten aanvaring stuw Grave
Overzicht van de gebeurtenissen in aanloop naar en na de aanvaring van de stuw bij Grave pdf 1 MB / juli 2017

Gerelateerde onderwerpen