Versterking Houtribdijk

IJsselmeer: versterking Houtribdijk

Waarom

  • De Houtribdijk voldoet niet meer aan de veiligheidsnorm van de Waterwet.
  • Daarom versterkt Rijkswaterstaat deze dijk tussen Lelystad en Enkhuizen met zand en steen.
  • Na de versterking is de dijk bestand tegen stormen die gemiddeld eens in de 10.000 jaar voorkomen.
  • Ook biedt de dijk meer kansen voor natuur en recreatie.

Bekijk de doelen en resultaten

Hoe

25 km
over deze lengte versterken we de dijk
we gebruiken deels breuksteen en deels zand om de dijk te versterken

Versterking Houtribdijk

We versterken de Houtribdijk, tussen Enkhuizen en Lelystad, zodat deze weer voldoet aan de veiligheidsnorm van de Waterwet. De dijk ligt midden in het IJsselmeergebied en werkt bij storm als een grote golfbreker. De Houtribdijk houdt het water van het IJsselmeer en Markermeer in toom en beschermt zo alle omliggende provincies tegen hoogwater, Benieuwd welke werkzaamheden we uitvoeren? Bekijk dan onderstaande video.

VOICE-OVER: Een 25 kilometer lange golfbreker die Nederland al meer dan vijftig jaar veilig houdt. Dit is de Houtribdijk, ook bekend als Markerwaarddijk. Met zijn prachtige ligging vormt hij een dam tussen het IJsselmeer en het Markermeer. Om de provincies rond het IJsselmeergebied veilig te houden versterken we de Houtribdijk. En dat niet alleen, natuur en recreatie geven we hierbij ook aandacht. (Planten onder water. Twee dobberende zeilboten en een vissersboot. In de verte rijden auto's over de dijk.) RUSTIGE MUZIEK (Op luchtbeelden worden Enkhuizen en Lelystad aangeduid. Langs de dijk verschijnen tekstballonnen met daarin de tekst: Versterking met zandige oevers. 270 hectare nieuwe natuur. Versterking met breuksteen.) Bij Lelystad versterken we de dijk met breuksteen. Aan de kant van Enkhuizen krijgt de dijk brede zandoevers. Die verzwakken straks de golfslag. Deze manier van versterken in zo'n groot zoet binnenwater zonder getijden is een wereldwijde primeur. (Het gebied vanuit de lucht.) Ook benutten we kansen om de natuur te ontwikkelen en om te recreëren. (Een toerfietser.) Een watersportstrand bij Lelystad geeft straks ruimte aan kite- en windsurfers. Rijkswaterstaat verbetert ook de waterkwaliteit. Halverwege de dijk, aan de kant van het Markermeer, ontwikkelen we nieuwe natuur waar vissen, insecten en schelpdieren graag leven. En dat trekt weer vogels aan. (Een vogel vliegt over de dijk en golven breken op de breukstenen. Een vogel duikt onder water en wat verderop zit een groep vogels uit te rusten op breukstenen.) DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER Door innovatieve dijkversterking en aandacht voor natuur krijgt dit mooie gebied volop kansen om zich te ontwikkelen en houden we Nederland veilig. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Beeldtekst: Meer weten? Kijk op rijkswaterstaat.nl/versterkinghoutribdijk. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2017.) DE RUSTIGE MUZIEK EBT WEG

Heb ik last van de werkzaamheden?

Het fietspad tussen Enkhuizen en Lelystad is sinds vrijdag 28 juni 2019 weer volledig beschikbaar. Trintelhaven is tot 2020 afgesloten voor pleziervaart. 

Meer hinder en maatregelen

Wanneer

Gereed: medio 2020

Bekijk de uitgebreide planning

Deze planning is onder voorbehoud.

Wat

Rijkswaterstaat versterkt een deel van de dijk met breuksteen. Een ander deel van de dijk versterken we met brede zandige oevers. We ontwikkelen Trintelzand, een nieuw natuurgebied. Zo bieden we kansen voor natuur en dragen we bij aan een betere waterkwaliteit in het Markermeer. Ook leggen we bij Lelystad een nieuw strand aan voor wind- en kitesurfers.

Documenten

Nieuws

Meer nieuws

Contactinformatie

Heeft u specifieke vragen over bouwhinder of de werkzaamheden aan de Houtribdijk? Dan kunt u deze vragen via het contactformulier Contact Combinatie Houtribdijk stellen aan de aannemer. Voor algemene vragen kunt u het beste contact opnemen met Rijkswaterstaat via telefoonnummer 0800-8002.

Onderliggende pagina's