Meppelerdiepsluis: ombouw keersluis tot schutsluis

Meppelerdiepsluis: ombouw keersluis tot schutsluis

Waarom

  • Door te hoge of te lage waterstanden wordt de Meppelerdiepsluis op onverwachte momenten gestremd.
  • Om dit te voorkomen, bouwen we de keersluis om tot schutsluis.
  • De nieuwe sluis is breder en dieper, waardoor grotere schepen kunnen passeren.

Alle doelen en resultaten

Hoe

ombouw tot schutsluis en verbreding en verdieping van de vaarweg

Heb ik last van de werkzaamheden?

Tot 2017 is het werk in volle gang. Tijdens de werkzaamheden zijn stremmingen voor scheepvaart- en wegverkeer helaas niet te voorkomen. Omwonenden kunnen met trilling- en geluidoverlast te maken krijgen. We proberen de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Meer over de hinder en maatregelen

Wanneer

Gereed: 2017

Meer over planning en aanpak

Deze planning is onder voorbehoud.

Timelapse brugverplaatsing Meppelerdiepsluis

Een timelapse van de verplaatsing van de ophaalbrug bij de Meppelerdiepsluis op 18 en 19 februari 2017

(Beeldtitel: Meppelerdiepsluis. Brugverplaatsing, 18-19 februari 2017. Beeldtekst: Rijkswaterstaat en Combinatie Strukton-Reef verplaatsten op 18 februari 2017 in slechts 48 uur de brug over de Meppelerdiepsluis.) LEVENDIGE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (De sluis is breder en dieper gemaakt. Daardoor was de oude brug te kort. In 2015 namen we een nieuwe brug op een tijdelijke plek in gebruik. De oude brug haalden we weg.) (We plaatsten de nieuwe brug vervolgens op de plek van de oude brug. Voor de verplaatsing werd de bediening en besturing losgekoppeld. Vervolgens demonteerden we de bovenbouw van de brug. Aansluitend plaatsten we de hameitorens met een grote kraan op de nieuwe plek. Daarna hebben we het brugdek met een ponton op de juiste plek gevaren.) (Tot slot monteerden we de bovenbouw weer terug op de torens. Om onnodige verkeershinder te voorkomen, reed het verkeer vlak na de verplaatsing over een tijdelijke noodbrug. Na uitvoerig testen konden weggebruikers weer veilig rijden over de nieuwe brug.) (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op rws.nl/meppelerdiepsluis. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2017.)

Documenten

Kaarten omleidingen omtrent verplaatsen ophaalbrug 18/19 februari
pdf 416 kB / februari 2017
Informatieavond Meppelerdiepsluis (november 2014)
Presentatie van Rijkswaterstaat pdf 1 MB / april 2016

Alle documenten

Vraag en antwoord

Waarom krijgt het Meppelerdiep een schutsluis?

Een schutsluis zorgt voor minder stremmingen, zodat het Meppelerdiep het hele jaar bevaarbaar is. Door de vaarweg bij de sluis te verbreden en verdiepen, kunnen ook grotere schepen vlot en veilig passeren. Ook beschermt de nieuwe sluis beter tegen overstromingen.

Hoe komen de sluis, de brug en het bedieningsgebouw eruit te zien?

De nieuwe sluis krijgt een bakstenen uiterlijk, zodat hij past bij het historische karakter van Zwartsluis. De sluis krijgt roldeuren, wat niet vaak voorkomt in Nederland. De brug is, net als de huidige, een ophaalbrug. Het is een van de grootste ophaalbruggen van Nederland.

Toon alle vragen

Op de hoogte blijven

Ons water

Onderliggende pagina's