Haringvliet: Haringvlietsluizen op een kier

Haringvliet: Haringvlietsluizen op een kier

Waarom

  • De Haringvlietsluizen (1970) vormen een harde barrière tussen zoet en zout water.
  • Hierdoor kunnen trekvissen zoals paling, zalm en zeeforel niet naar hun paaigebieden zwemmen die stroomopwaarts liggen of juist in zee.
  • Door de Haringvlietsluizen op een kier te zetten, kunnen trekvissen met het zoute water mee het Haringvliet op zwemmen.

Alle doelen en resultaten

Hoe

de Haringvlietsluizen gaan bij vloed op een kier zodat trekvissen met het zoute water mee het Haringvliet op kunnen zwemmen

Heb ik last van de werkzaamheden?

U ondervindt geen hinder van de uitvoering van de maatregelen.

Wanneer

Gereed: 2018 - 2028
Vanaf 2018 Stapsgewijs begin van de bediening volgens het Kierbesluit

Bekijk de planning

Deze planning is onder voorbehoud.

Onderzoeksprogramma Lerend implementeren

Rijkswaterstaat voert het Kierbesluit stapsgewijs in. Omdat er nog onzekerheden zijn, is het onderzoeksprogramma Lerend implementeren opgezet. Daarin worden vele praktijkonderzoeken uitgevoerd naar zoutverspreiding en het optimaliseren van de visintrek. Ook de ecologische effecten worden hierbij nauwgezet gemonitord, onder meer door zalmen van een zender te voorzien en te volgen. Deze kennis leidt tot een nieuwe bediening van de Haringvlietsluizen waarmee naast waterveiligheid en zoetwatervoorziening ook de natuur wordt bediend.

Video: Kierbesluit Haringvlietsluizen

De maatregelen voor het openzetten van de sluizen zijn vastgelegd in het Kierbesluit. Bekijk hier wat er komt kijken bij de uitvoering van dit project.

Documenten

Vraag en antwoord

Hoe groot is de kier?

De opening van de kier is afhankelijk van de rivierafvoer. De rivierafvoer geeft tegendruk aan het zoute water. Daarmee zorgen we ervoor dat het water bij de zoetwaterinnamepunten voor landbouw en drinkwater zoet blijft. 

Gaat het getij veranderen?

Nee, de kier beïnvloedt de waterstanden en het getij nagenoeg niet.

Toon alle vragen

Nieuws

Meer nieuws