03 Veelgestelde vragen

Waar bent u benieuwd naar?

Rijkswaterstaat bundelt regelmatig de meest gestelde vragen vanuit betrokken partijen. Hieronder vindt u actuele vragen en antwoorden.

De meest gestelde vragen

 1. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (januari 2016) zijn 3 mogelijke locaties opgenomen. Bewoners gaven aan overwegend een voorkeur voor de Westlob te hebben. Rijkswaterstaat heeft vervolgens de Westlob als voorkeursvariant voorgesteld om verder uit te werken. Deze plek heeft de minste effecten (lucht, geluid en zicht) op de leefomgeving. Bijzondere planten, dieren en struinpaden zijn voornamelijk in de Zuidlob te vinden. Door voor de Westlob te kiezen is de interactie tussen de beroepsvaart en de recreatievaart korter en overzichtelijker, wat de veiligheid op de Valeplas ten goede komt. Ook de gemeenteraad heeft haar voorkeur voor de Westlob in een motie en in een brief aan de minister uitgesproken.

 2. In de overnachtingshaven komen: 

  • 3 steigers voor de benodigde 17 ligplaatsen bedoeld voor de doorgaande scheepvaart en de binnenvaartschippers uit Giesbeek
  • een autoafzetsteiger
  • afloopvoorzieningen, om van het schip naar de wal te kunnen komen
  • walstroom, vereist vanwege geluid en luchtkwaliteit
  • parkeerplaatsen voor de schippers en bemanning, bereikbaar via de Rhedense Veerweg.
 3. We streven ernaar een ontwerp van de overnachtingshaven te maken waarbij de scouting kan blijven op de huidige locatie en waarbij we een aantal aanpassingen aan het terrein zullen moeten doen.

 4. In overleg met de wethouder is gekozen voor de hoofdontsluiting van de overnachtingshaven via de bestaande Rhedense Veerweg. De zomerkade wordt aangepast om te dienen als ontsluitingsroute tijdens hoog water, met een aansluiting op de winterdijk (Bingerdensedijk) ter hoogte van de Veldweg. Voor hulpdiensten als brandweer en ambulance is de haven altijd bereikbaar. Onder normale omstandigheden, zowel via de Rhedense Veerweg als via de zomerkade. Bij hoog water via de zomerkade.

 5. Nee, zandwinning is geen doel van het project. Wel zal er hier en daar wat gebaggerd moeten worden om de haven bij de oevers voldoende diepte te geven.

 6. Ook al wordt de overnachtingshaven in de Westlob gesitueerd, voor het nautische beheer op de Valeplas is het nog steeds wenselijk dat Rijkswaterstaat ook eigenaar is van de Zuidlob.

 7. Ja, daarover is Rijkswaterstaat in gesprek met de huidige eigenaar Leisurelands.

 8. Er is op deze locatie geen behoefte aan ligplaatsen voor schepen met gevaarlijke stoffen (zogeheten kegelschepen). Op andere locaties in de omgeving wordt hierin reeds voorzien (Eefde en Lobith).

Onderliggende pagina's