07 Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

De Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat krijgt regelmatig vragen binnen van kinderen en jongeren. Hieronder staan de meestgestelde vragen.

  1. Rijkswaterstaat is opgericht in 1798. Toen waren er nog geen auto’s en dus ook geen snelwegen. We waren toen alleen verantwoordelijk voor de rivieren, kanalen, waterkeringen en polders en daarom heet Rijkswaterstaat geen Rijkswegenstaat. Wil je meer weten over de geschiedenis van Rijkswaterstaat? Kijk dan op de pagina Onze historie.

  2. Rijkswaterstaat heeft heel veel gave onderwerpen waar je veel over kunt vertellen. Onze projecten zijn ideaal voor jouw spreekbeurt/presentatie/werkstuk. Kijk voor inspiratie op de pagina Basisschoolleerlingen of Leerlingen voortgezet onderwijs.

  3. In 1932 stelden we een Rijkswegenplan op met wegnummers. In dat plan stond welke wegen verbeterd moesten worden en welke wegen er moesten komen. De nummers voor de wegen die in dat plan staan, zijn in de jaren 70 gebruikt voor de huidige snelwegen. Maar sommige wegen zijn uiteindelijk nooit gebouwd. Daarom is er bijvoorbeeld geen A3.

  4. Rijkswaterstaat werkt met man en macht om iets aan het fileprobleem te doen. Voorbeelden hiervan zijn het aanbrengen van extra rijstroken en het inzetten van spitsstroken.

  5. Nederland was 1 van de eerste landen in de wereld die snelwegen ging bouwen. De eerste snelweg van Nederland was de A12 tussen Voorburg en Zoetermeer. Deze werd op 15 april 1937 geopend voor verkeer.

  6. Rijkswaterstaat is goed voorbereid op winterweer. 546 strooiwagens staan klaar om zout op de wegen te strooien. Ook zorgen we er voor dat de sneeuw op de weg wordt opgeruimd. Zo kan het verkeer weer veilig de weg op. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de pagina Winter op de weg.

  7. Een heel belangrijke taak van Rijkswaterstaat is om overstromingen in Nederland te voorkomen. Daar hebben we diverse maatregelen voor getroffen, zoals Ruimte voor de rivier, de Maaswerken, het Deltaprogramma, kustonderhoud en het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Alle informatie hierover vind je op de pagina Bescherming tegen het water.

  8. Rijkswaterstaat bouwt en onderhoudt waterkeringen. Deze zijn belangrijk om Nederland tegen overstromingen te beschermen. Alle informatie hierover kun je vinden op de pagina Waterkeringen.

  9. Als er olie of andere schadelijke stoffen in het water komen, ruimt Rijkswaterstaat dat op. Dit doen we bijvoorbeeld met olieschermen of veegarmen. Wil je meer weten over olierampen en hoe wij die voorkomen, kijk dan op de pagina Bestrijding van verontreiniging bij calamiteiten.

  10. We hebben een pagina over dijken. De waarschijnlijk bekendste dijk in Nederland, en eentje die wij beheren, is de Afsluitdijk. Deze dijk sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee en verbindt de provincies Noord-Holland en Friesland.