05 Raad van Kinderen

Raad van Kinderen

De Raad van Kinderen helpt Rijkswaterstaat met lastige vragen waarop Rijkswaterstaat zelf het antwoord nog niet zo goed weet. Het is een idee van prinses Laurentien.

In het najaar van 2016 heeft de Raad van Kinderen geholpen met de vraag over milieuvriendelijker gebruik van de wegen. Christopher (11 jaar): 'Ik heb bedacht dat Rijkswaterstaat wegen kan maken van plastic uit de zee. Dat vonden ze een goed idee!' Zo zijn er nog meer ideeën van de Raad van Kinderen waar Rijkswaterstaat mee aan de slag is, zoals de afvalzak voor in de auto tegen zwerfafval langs de weg. Ook gaat Rijkswaterstaat rijden met opvallende elektrische auto’s als voorbeeld voor andere mensen op de weg.

'Ik voel me serieus genomen, omdat ze allemaal naar je luisteren.'

Sterre (10 jaar)

Waarom een Raad van Kinderen?

Rijkswaterstaat vindt het advies van de Raad van Kinderen heel belangrijk. Kinderen gebruiken hun fantasie namelijk veel beter. Zij hebben dus vaak ideeën waar volwassenen helemaal niet aan hebben gedacht. Stijn (10 jaar): 'Grote mensen denken dat ze alles kunnen, maar soms heb je gewoon de hulp van kinderen nodig.' Daar is Rijkswaterstaat het dus mee eens.

(Kinderen spelen op een schoolplein. In een klas zitten leerlingen enthousiast te zwaaien. Een vrouw:) OPGEWEKTE MUZIEK We gaan dus vandaag met één idee aan de slag en dat is het maken van slogans voor de autozak en voor op de duurzame auto's. ANICA SCHILPEROORD: Rijkswaterstaat had een strategisch dilemma geformuleerd. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Hoe kunnen we zorgen dat het schoner wordt op snelwegen, maar ook waterwegen? VROUW: We hebben heel erg nagedacht met elkaar van hoe kunnen we dit idee nu zo goed mogelijk uitvoeren? KAREN VAN BURG: Ja, we hebben een prototype gemaakt nu en het ziet er zo uit. Dit is het eerste demomodel. MEISJE: Deze voor de auto en deze. (Op een vel papier staan slogans. Anica Schilperoord:) GEROEZEMOES ANICA: We zijn vandaag op school om terug te koppelen aan de kinderen wat er met hun ideeën wordt gedaan. Dus je zit hier te rijden, en in die bijrijdersstoel hangt dan zo die zak. En dat is heel handig, want je gooit het gelijk zo in die zak. ELINE HARTEVELD: We hadden voor het eerst tien ideeën gehoord. De kinderen hebben die gepresenteerd. Toen zaten er gelijk al hele goeie ideeën tussen waar we al gelijk zelf ideeën ook bij kregen om mee verder te gaan. En wat als de zakken vol zijn, waar lever je ze dan in? Hou de auto schoon voor een... voor een ander persoon. Onze slogan is, euhm RWS maakt de wereld... (Het jongetje glimlacht.) Ja, we waren nog niet echt klaar, eigenlijk. Wees geen lastpak, doe het in de afvalzak. ANICA: Dit is echt heel gaaf, want Rijkswaterstaat pakt heel veel ideeën op. MEISJE: Je zou niet denken dat iemand de ideeën van kinderen zou uitvoeren maar dat is toch gebeurd. ELINE: We willen doorgaan met de Raad van Kinderen. We hebben sowieso nog een... volgende twee trajecten zelfs. Dus we gaan nog twee vragen stellen aan de kinderen. Euhm, maar deze ideeën die de kinderen nu al hebben aangedragen daar hopen we echt continuering aan te geven. Zoals we nu ook laten zien door de kinderen mee te laten denken over het vervolg van de ideeën die zij in november hebben aangedragen. (Aldus Eline Harteveld. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Rijkswaterstaat en de Raad van Kinderen. Met dank aan de kinderen van groep 7a en 7b Basisschool Noorderlicht.) DE OPGEWEKTE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG (De logo's van de Missing Chapter Foundation, de Raad van Kinderen, Basisschool Noorderlicht en UNICEF met daaronder de tekst: Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2017.)

Ook voor kinderen is meedoen aan de Raad van Kinderen heel leuk. Beau (10 jaar): 'Het is wel spannend, maar het voelde ook wel goed. Ik kan mijn ideeën weggeven en Rijkswaterstaat gaat er iets mee doen.' De Raad van Kinderen praat mee over de wereld om haar heen. Dat is niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam. Prinses Laurentien: 'Wat natuurlijk heel gaaf is, is dat Rijkswaterstaat een plek is waar je echt met de toekomst en de inrichting van Nederland bezig bent.' Samen met de Raad van Kinderen werkt Rijkswaterstaat dus aan een duurzamer, veiliger en bereikbaar Nederland.

Duurzame afvaltas

Inmiddels hebben we één van de ideeën van de Raad van Kinderen ook echt gemaakt. Van oude kleding van onder meer onze weginspecteurs zijn 2 soorten duurzame afvaltassen gemaakt. Deze tassen moeten ervoor zorgen dat er veel minder zwerfafval in de wegberm en uiteindelijk in zee terechtkomt. 70% van het zwerfafval komt hierin terecht. Door oude werkkleding opnieuw te gebruiken, zorgt Rijkswaterstaat zelf ook voor minder afval. In 2030 willen we helemaal geen afval meer produceren (circulaire economie).

Wil je ook in de Raad van Kinderen?

De Raad van Kinderen van Rijkswaterstaat bestaat uit kinderen van groep 7 van basisschool Noorderlicht uit Den Bosch. Wil jij ook in een Raad van Kinderen? Vraag dan aan je juf of meester om contact op te nemen met de Missing Chapter Foundation van prinses Laurentien en wie weet gaat binnenkort een groot bedrijf jouw ideeën uitvoeren!