03 Leerlingen voortgezet onderwijs

Leerlingen voortgezet onderwijs

De projecten van Rijkswaterstaat zijn ideaal materiaal voor jouw werkstuk of presentatie. Laat je inspireren door onze suggesties. Ook kun je op deze pagina ideeën opdoen voor een leuk dagje uit. En misschien wil je na het zien van onze Deltawerken later wel bij Rijkswaterstaat komen werken. Lees dus snel verder!

Presentaties en werkstukken

Rijkswaterstaat beheert 2.900 viaducten

Ga je een presentatie houden of een werkstuk maken, maar je heb je nog geen onderwerp? Geen probleem, Rijkswaterstaat heeft heel veel interessante onderwerpen waarover je kunt vertellen en die je kunt laten zien!

Algemene informatie over Rijkswaterstaat

We hebben een Powerpointpresentatie met algemene informatie over Rijkswaterstaat. Je mag zelf bepalen wat je wilt gebruiken. Wat je niet nodig hebt, haal je er gewoon uit. Er staat bovendien nog veel meer informatie op de site. Kijk bijvoorbeeld ook eens op de pagina Rijkswaterstaat voor de jeugd of de Veelgestelde vragen.

Powerpointpresentatie Rijkswaterstaat voortgezet onderwijs

Deltawerken

De Deltawerken bieden 700 km aan bescherming tegen hoogwater. Ze bestaan uit 3 sluizen, 6 dammen en 4 stormvloedkeringen. Rijkswaterstaat begon 1 jaar na de watersnoodramp in 1953 aan de bouw van het eerste Deltawerk, de Hollandsche IJsselkering. In 1997 was het laatste Deltawerk, de Maeslantkering, af. Deze waterbouwprojecten zijn ook in het buitenland beroemd: jaarlijks komen veel internationale bezoekers de knappe bouwwerken bewonderen. In 2013 zijn ze door de Internationale Federatie van Ingenieurs zelfs uitgeroepen tot het meest prestigieuze waterbouwproject ter wereld. Echt iets om als Nederlander trots op te zijn!

Files

Files zijn haast niet weg te denken uit het leven van mensen die veel gebruik maken van de snelweg. Wegen die jaren geleden zijn aangelegd, kunnen vandaag de dag niet zoveel auto’s meer aan. Bijna iedere ochtend en avond staan weggebruikers ergens wel in Nederland stil op de weg. Rijkswaterstaat werkt met man en macht om iets aan het fileprobleem te doen. Voorbeelden hiervan zijn het aanbrengen van extra rijstroken en het inzetten van spitsstroken.

Ruimte voor de Rivier

Rivieren hebben in de loop der jaren minder ruimte gekregen, omdat er steeds meer gebouwd wordt in Nederland. Ook stijgt de waterstand, omdat het steeds vaker en steeds harder regent. Daardoor neemt de kans op overstromingen in Nederland toe. Om dit te beperken, gaven we op 34 plekken rivieren meer ruimte. Dat deden we bijvoorbeeld door dijken verder landinwaarts te leggen of door het verlagen van uiterwaarden, gebieden die tijdelijk mogen overstromen bij hoogwater.

Tunnels

Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt 27 tunnels. Dit zijn vooral tunnels in snelwegen. Tunnels zijn handig om verkeer bijvoorbeeld makkelijk onder een water-, spoor- of andere snelweg door te laten rijden. Veiligheid in tunnels is heel erg belangrijk. Daarom houden we goed in de gaten wat er in een tunnel gebeurt en grijpen we in als er problemen zijn, bijvoorbeeld als er brand is in een tunnel (PPTX, 2,43 MB).

Wil je je presentatie of werkstuk voorzien van mooie foto’s of leuke filmpjes? Kijk dan in onze beeldbank of op ons YouTubekanaal. Daar kun je zoeken op onderwerp.

Uitjes

Het Keringhuis

Het indrukwekkende Deltawerk de Maeslantkering is de grootste beweegbare kering ter wereld. Meer weten? Kom dan naar het Keringhuis en ontdek hoe wij ons land beschermen tegen het water.

NAP Bezoekerscentrum

Hoe hoog het water in Nederland staat, wordt gemeten aan de hand van het Normaal Amsterdams Peil (NAP). In het NAP Bezoekerscentrum ontdek je wat NAP precies is en hoe het is ontstaan.

Later werken bij Rijkswaterstaat?

Lijkt het jou ook zo gaaf om mee te werken aan al die mooie projecten van Rijkswaterstaat? Wil jij er aan bijdragen dat Nederland hoogwater de baas blijft? Dat het verkeer veilig en vlot kan doorstromen? Dan is werken bij Rijkswaterstaat misschien wel wat voor jou. Je kan vanuit allerlei invalshoeken met heel veel verschillende opleidingen bij ons terecht, van ICT en Civiele Techniek tot aan HRM en Waterbouwkunde. Bovendien bieden we jaarlijks een gevarieerd traineeprogramma aan voor jonge talenten.

Als je meer wilt weten over de verschillende mogelijkheden bij Rijkswaterstaat, bekijk dan de serie Werken bij Rijkswaterstaat.

Leuke links

  • Watermanager: Kan jij waterproblemen in het rivierengebied en de Zeeuws-Hollandse Delta oplossen? Speel dit spel en kom erachter of jij een goede watermanager bent.
  • Sluissimulator: Door zelf aan de knoppen te zitten, ontdek je bij dit spel hoe een sluis werkt.

Terug naar de pagina Rijkswaterstaat voor de jeugd