04 Leerkrachten

Rijkswaterstaat is een bron van informatie voor educatief materiaal. Ons werk leent zich bij uitstek voor het geven van interessante lessen. Diverse organisaties bieden lesmateriaal over water en wegen aan, geschikt voor alle leeftijden en niveaus. We hebben een selectie gemaakt inclusief nuttige links. Daarnaast vind je op deze pagina suggesties voor educatieve schoolreisjes.

Lesmateriaal basisschool

 • Watereducatie: Diverse links naar lesmateriaal, filmpjes en spelletjes voor alle leeftijden op het gebied van water.
 • NAP: Downloadbaar lesmateriaal voor groep 7 en 8 over Normaal Amsterdam Peil. Filmpje over NAP van SchoolTV.
 • Ruimte voor de Rivier: Site met lesmateriaal voor alle leeftijden over het project Ruimte voor de Rivier.
 • Droppie Water: Digitale lesmodule over water voor alle leeftijden.
 • Plakkie Asfalt: Divers lesmateriaal en filmpjes met betrekking tot wegbeheer voor de bovenbouw.
Vind meer informatie op de pagina Basisschoolleerlingen.

'Ik kan hier echt zo een lessenserie omheen bouwen.'

Dieuwertje, docent Scala College, Alphen aan den Rijn

Lesmateriaal voortgezet onderwijs

 • Watereducatie: Diverse links naar lesmateriaal, filmpjes en spelletjes voor alle leeftijden en niveaus op het gebied van water.
 • NAP: Downloadbaar lesmateriaal voor alle niveaus over Normaal Amsterdam Peil. Filmpje over NAP van SchoolTV.
 • Delta in de klas: Lespakket voor de onderbouw bij de film 'Holland, natuur in de delta' over het hele Nederlandse zee- en rivierengebied.
 • Ruimte voor de Rivier: Site met lesmateriaal voor alle niveaus over het project Ruimte voor de Rivier.
 • WaterWise: Digitale lesmodule over water voor de onderbouw.
 • Hoog water op het schoolplein?: Lesmateriaal over overstromingen, specifiek voor 3 havo/vwo.

Vind meer informatie op de pagina Leerlingen voortgezet onderwijs.

Beeldmateriaal en filmpjes ter ondersteuning zijn te vinden in onze beeldbank of op ons YouTubekanaal.

Innovatie en duurzaamheid

Innovatie en duurzaamheid staan hoog in het vaandel bij Rijkswaterstaat. Wij zijn voortdurend op zoek naar slimme, duurzame, veilige en betaalbare manieren om ons land veilig, bereikbaar en leefbaar te houden. Innoveren is hierbij onmisbaar. Daarnaast werken we doorlopend aan een duurzame leefomgeving, bijvoorbeeld met slimmer beheer en het gebruik van duurzame energie. Door middel van pilots en experimenten blijven we innoveren. Een paar voorbeelden van projecten, die ook aansprekend zijn voor jongeren:

Biesbosch Museumeiland

Bezoek met je leerlingen het Biesbosch Museumeiland. Het educatieve programma bestaat uit een audiovisuele presentatie, een speurtocht door het museum en een rondvaart in een fluisterboot. Rijkswaterstaat beheert samen met Staatsbosbeheer de Noordwaard, een onderdeel van de Biesbosch. Het gebied wordt gebruikt om hoogwater snel af te voeren naar zee. Voor basisonderwijs.

Het Keringhuis

Stel je eigen excursie samen bij educatiecentrum het Keringhuis, pal naast de Maeslantkering in Hoek van Holland. Volg bijvoorbeeld een Waterworkshop of een Proefjesrondleiding. Leerlingen maken onder andere kennis met het Nederlandse waterbeleid, NAP en de watersnoodramp. Voor basis- en voortgezet onderwijs.

Het Scheepvaartmuseum

Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat de scheepvaart vlot en veilig in Nederland kan varen en dat havens optimaal bereikbaar zijn. Ontdek in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Ga met je klas op maritieme ontdekkingsreis, neem ze mee op een virtuele zeereis door de tijd en speel samen het havenspel. Voor basis- en voortgezet onderwijs.

Bezoekerscentrum Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere

Rijkswaterstaat verzorgt regelmatig rondleidingen langs de highlights van de A10, A1, A6 en A9. Tijdens deze rondleidingen laten we verschillende werken zien zoals de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, het Aquaduct, de tweede Hollandse Brug of de landtunnel op de Gaasperdammerweg. Voor voortgezet onderwijs.