Vuurtoren Hellevoetsluis

Vuurtoren Hellevoetsluis

Met 177.000 pond zilver en 1.000 parels zette zeevaarder Piet Hein op 10 januari 1629 voet aan wal in Hellevoetsluis. Op de kade dromde een menigte samen die een glimp van de zeeheld probeerde op te vangen.

Bijna 200 jaar later maakte de menigte plaats voor de vuurtoren van Hellevoetsluis, een belangrijk herkenningspunt van de rijke maritieme historie van de stad.

Belangrijke oorlogshaven

Het eens zo kleine haventje aan het Haringvliet groeide rond 1625 uit tot een van de belangrijkste oorlogshavens van Holland. Hiermee nam Hellevoetsluis het stokje over van de Rotterdamse haven, waar de kolossale schepen in die tijd niet meer naar zee konden varen door het verzanden van de Maas. Grote zeevaarders als Michiel de Ruyter, Maarten Tromp en dus ook Piet Hein rekenden deze haven in de 17e eeuw als hun thuishaven.

Van lantaarn tot vuurtoren

Tot in de 19e eeuw bleef de haven van Hellevoetsluis een belangrijke marinehaven. Vóór de komst van de vuurtoren werden de schepen die de haven binnen kwamen, gewaarschuwd door middel van een lantaarn. Toen bleek dat dit niet meer volstond, werd in 1822 de Hellevoetse vuurtoren gebouwd. Vanaf de Harlingvliet verwelkomt deze vuurtoren al bijna 200 jaar schippers in de haven van Hellevoetsluis.

Trots op Hellevoetsluis

Vandaag de dag is deze vuurtoren een van de oudste nog werkende vuurtorens van Nederland. Het Rijksmonument hoort bij Hellevoetsluis. Inwoners voerden zelfs 2 keer actie om te zorgen dat deze niet afgebroken werd. En met succes! In 2005 is de vuurtoren en het bijbehorende oliehuisje voor het laatst opgeknapt. Dit werd met de hulp van de gemeente, Rijkswaterstaat en vele inwoners van Hellevoetsluis bekostigd. Ook kwam er een gietijzeren hek, afkomstig van de voormalige Marinewerf, omheen.

Vanaf de vuurtoren word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht over het Haringvliet en de vesting van Hellevoetsluis

Adembenemend uitzicht

In de zomermaanden (van april tot en met september) kun je op de laatste zondag van de maand de steile trappen van de vuurtoren beklimmen. Je wordt getrakteerd op een adembenemend uitzicht over het Haringvliet en de vesting van Hellevoetsluis. De verdedigingswerken, natuurgebied het Quackgors en op afstand de Haringvlietsluizen geven een indrukwekkend panorama.

Feiten vuurtoren Hellevoetsluis

  • Hoogte: 13,30 m
  • Diameter: 3,30 m
  • Ontworpen door: Jan Valk
  • Gebouwd door: K. van Golverdingen

Terug naar