Stuw Borgharen vertelt

Stuw Borgharen vertelt

Op weg naar de 100 jaar ben ik nog altijd in goede staat! Knap toch? Natuurlijk is er de afgelopen eeuw echt wel wat aan mij gesleuteld, maar voorlopig ben ik nog niet aan vervanging toe.

Mijn komst als stuw Borgharen in Limburg in 1929 betekende een boost voor de economie in heel Nederland. Ik werd gebouwd om de aanleg van het Julianakanaal mogelijk te maken.

Eeuwenlang van belang

De Maas is al eeuwenlang een belangrijke handelsroute tussen Frankrijk, België en Nederland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog leverde Duitsland geen steenkolen meer aan Nederland. De Limburgse mijnen moesten daarom steeds meer kolen produceren. Halsoverkop werd het Julianakanaal aangelegd. Zo kon Nederland zelf steenkolen vervoeren op eigen Nederlands grondgebied.

Gebouwd om binnenvaart te helpen

Destijds werd ik gebouwd om de binnenvaart te helpen. De Limburgse mijnen produceerden steeds meer kolen, de grotere schepen hadden diepere vaarwegen nodig en het water moest natuurlijk in goede banen geleid worden… Want we weten allemaal: water kent geen grenzen. De rivier was alleen niet altijd even bevaarbaar. In de winter was de stroomsnelheid regelmatig te hoog, terwijl zomerse droogte voor een te lage waterstand kon zorgen.

Ik regel bijvoorbeeld het waterpeil van de Maas en het Julianakanaal, helemaal automatisch

Bouwtechnisch zeldzaam

Ik ben niet de 1e stuw die werd gebouwd in de Maas. Maar ze zeggen dat ik bouwtechnisch zeldzaam ben. Is dat een compliment? Vast wel. Ik besta uit 5 flinke betonnen torenpijlers met stalen schuiven en een stalen bedieningsruimte en ben de 1e stuw die werd gebouwd met deze moderne techniek. Voor mijn tijd was ik erg modern.

Ondanks al dat beton en staal ben ik toch super zachtaardig. Het deed me dan ook echt wat dat niet iedereen even blij met mij was. Want de trekvissen konden door mij maar moeilijk stroomopwaarts zwemmen naar hun paaigebied in de Ardennen. Ik kreeg daarom van Rijkswaterstaat in 2008 een vistrap om de trek van vissen te verbeteren. Nu kunnen de zalmen en zeeforellen vanaf de Noordzee gelukkig weer rustig naar België zwemmen.


Open Monumentendag 2021

Lees ter gelegenheid van Open Monumentendag 2021 de verhalen van mijn andere monumentale vrienden bij Rijkswaterstaat!

Bekijk al onze monumenten