Stuw Borgharen

Sinds 1929 regelt de stuw bij Borgharen het waterpeil van de Maas en het Julianakanaal tussen sluis Ternaaien en sluis Born. Een belangrijke functie, zeker omdat de Maas een regenrivier is. Hierdoor kan de waterstand binnen enkele dagen meters stijgen of dalen.

De komst van de stuw in het Limburgse Borgharen in 1929 betekende een grote boost voor de economie. Het bouwwerk zorgde ervoor dat de aanleg van het Julianakanaal mogelijk werd. Het idee voor dit kanaal ontstond toen Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog geen steenkolen meer aan Nederland leverde. Dit betekende dat de Limburgse mijnen meer kolen moesten produceren. Het Julianakanaal was onmisbaar om deze steenkolen op Nederlands grondgebied te vervoeren.

Technisch hoogstandje

Elke 10 minuten voert de stuw het water volautomatisch af op basis van metingen van waterstanden. Het bouwwerk bestaat uit 5 betonnen torenpijlers met stalen schuiven en een stalen bedieningsbrug. In de scheepvaartopening zijn enkele afwijkende torenpijlers. Op bouwtechnisch vlak is de stuw erg bijzonder. Dit komt door de speciale wielschuif in de scheepvaartopening en de wielschuiven met verstelbare klep in de afvoeropeningen.

Sinds 2008 heeft de stuw ook een vistrap om de trek van vissen te verbeteren. Dat jaar werd het bouwwerk bovendien een rijksmonument.

Wandelen en struinen

Staat het water in de rivier laag? Dan kun je bij Borgharen naar Belgiƫ wandelen over de bodem van de Maas. Als het waterpeil iets hoger is, zijn de hoger gelegen struinpaden beschikbaar. Dankzij stapstenen zijn de meeste paden goed begaanbaar.

Feiten en cijfers

  • In gebruik sinds: 1929
  • Rijksmonument sinds: 1997
  • Met vistrap voor trek van vissen