Doordacht lichtplan nieuwe keersluis Limmel

Doordacht lichtplan nieuwe keersluis Limmel

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 17 november 2017- Laatste update: 17 november 2017 09:06 uur

Goede verlichting lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Het lichtplan voor de keersluis en het terrein eromheen is een optelsom van eisen en randvoorwaarden.

Zoals zichtbaarheid in het donker, door verlichting langs wegen en fietspaden, op de verkeersbrug en langs het jaagpad en de dijk. Maar ook sociale veiligheid, door het verlichten van donkere plekken onder het brugdek en bij de landhoofden op het sluisterrein. Het lichtplan van Quist Wintermans gaat uit van het subtiel aanlichten van de omgeving, zodat geen lichthinder ontstaat voor de omgeving. Ook is er gekozen voor het juiste lichtkleuren, waarbij vleermuizen in de schemering kunnen blijven foerageren langs het kanaal.

Veiligheid scheepvaart

Ook vanaf het water dienen keersluis en brug goed zichtbaar te zijn. Speciale objectverlichting helpt schippers bij het oriënteren op de omgeving. Zo kunnen ze veilig de sluis passeren en onder de brug door. Hiervoor koos de ontwerper voor een slimme combinatie van een functionele en architectonische verlichting. Niet door de toren uit te lichten als een kathedraal, maar door gebruik te maken van het schijnsel van de verlichting in het trappenhuis. Dit licht schijnt naar buiten via de hoge verticale ramen in de ronde torens. Daardoor zien schippers en omwonenden al op afstand de contouren van de sluis.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het project op de pagina Maas: aanleg nieuwe keersluis Limmel.