Terugplaatsing brug Schuilenburg

Terugplaatsing brug Schuilenburg

Nieuwsbericht Gepubliceerd op: 29 mei 2017- Laatste update: 29 mei 2017 14:37 uur

Rijkswaterstaat plaats op donderdag 1 juni en vrijdag 2 juni 2017 de gerepareerde brug Schuilenburg (Skûlenboarch) weer terug op zijn plaats over het Prinses Margrietkanaal tussen Jistrum en Heechsân (Hoogzand).

Het kanaal is tijdens de werkzaamheden voor het scheepvaartverkeer gestremd. Na de plaatsing wordt de brug weer aangesloten op alle besturingssystemen en wordt een aantal veiligheidstests uitgevoerd. De verwachting is dat de brug op 15 juni 2017 weer open kan voor het wegverkeer. 

De brug wordt vanaf een drijvend ponton en via een sledesysteem op zijn plek gelegd.

Stremming voor de scheepvaart

De vaarweg is op donderdag 1 juni van 07.00 uur tot 20.00 uur voor al het scheepvaartverkeer gestremd. Vanaf donderdag 1 juni 20.00 uur tot vrijdag 2 juni 16.00 uur is alleen de noordelijke doorvaart open voor de scheepvaart. De scheepvaart is hierover geïnformeerd.

Aanvaring en alternatief vervoer

De brug werd 17 januari jongstleden aangevaren door een binnenvaartschip. Vanaf dat moment is de brug afgesloten voor het wegverkeer. Voor een aantal mensen uit de omgeving was de omleiding via brug Kootstertille te ver omfietsen. Hiervoor stelde Rijkswaterstaat alternatief vervoer beschikbaar. 5 Personen hebben deze periode gebruik gemaakt van een gratis leen e-bike van Rijkswaterstaat en voor 1 persoon werd wekelijks gratis taxivervoer geregeld. 

Rijkswaterstaat verwijderde vrijdag 24 maart 2017 het beweegbare deel van de brug. Dit deel is op een werf in Groningen gerepareerd. Het draaimechanisme van de brug is vervangen en een aantal onderdelen is weer hersteld. De verwachting is dat de brug weer minstens 5 jaar mee kan.