Strooiwagens afgelopen winter op 430 km snelweg gestrooid in Limburg

Strooiwagens afgelopen winter op 430 km snelweg gestrooid in Limburg

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 04 mei 2017- Laatste update: 04 mei 2017 14:28 uur

In Limburg hebben de strooiwagens van Rijkswaterstaat meer dan 400 km gereden. Daarbij werd ruim 2400 ton zout gestrooid. Meer dan een derde daarvan werd tijdens de ijzel en sneeuwval in de eerste 2 weekenden van januari gestrooid.

In Limburg wordt de gladheidbestrijding opgepakt met de Provincie Limburg. Voordat de coördinator gladheidbestrijding een actie opstart is er contact met de coördinator van de Provincie Limburg. Samen bepalen zij of er een actie gestart moet worden.

Rijkswaterstaat heeft meerdere steunpunten in Limburg: in Bocholtz, Elsloo, Maasbracht, Venlo zijn er steunpunten. Hier zijn ook zoutloodsen en strooi- en schuifacties starten dus vanuit deze locaties. De provincie heeft steunpunten in Hulsberg, Nederweert en Wanssum. De hoeveelheid strooizout op voorraad per steunpunt:

  • Steunpunt Wanssum, Nederweert, Hulsberg: ca. 400 ton strooizout.
  • Steunpunten Maasbracht, Venlo, Elsloo en Bocholtz: ca. 1000 ton strooizout.

De steunpunten worden gezamenlijk gebruikt door Rijkswaterstaat en de Provincie Limburg.

Zachte winter

Rijkswaterstaat heeft op de Limburgse snelwegen in totaal 2400 ton strooizout verbruikt deze winter (2016/2017). In 2015/2016 ging er 1100 ton zout doorheen. Afgelopen winter was volgens het KNMI aan de zachte kant. Zo was december zacht en zonnig. Januari daarentegen was koud; de koudste januari sinds 2010. Op 7 januari veroorzaakte ijzel extreme gladheid in een groot deel van het land. Het KNMI gaf voor het hele land code oranje uit. Dat weekend is maar liefst 15 mil kg gestrooid op de snelwegen in heel Nederland en zijn de calamiteitenmachines, de twee Firestorms en de nieuwe Lavastorm, volop ingezet. Ook tijdens de sneeuwval op 12 en 13 januari en 11 op 12 februari is veel gestrooid en veel materieel ingezet. Op 3 maart zijn de strooiwagens voor het laatst uitgerukt.

Gladheidbestrijding

Het gladheidseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. In de zomer bereidt Rijkswaterstaat zich voor op het winterseizoen. Het zout wordt ingekocht en verdeeld over de 5 centrale zoutloodsen en 56 regionale steunpunten. Tijdens de zogeheten vlootschouw in september en oktober wordt al het wintermaterieel getest en winterklaar gemaakt. Ook krijgen de chauffeurs van de strooiwagens en sneeuwschuivers een opfriscursus en worden de nieuwe strooiroutes verkend.

Meer informatie

Benieuwd naar de landelijke cijfers over de gladheidbestrijding? Deze zijn in een eerder bericht te vinden. Vragen? Bel de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat op 0800-8002 (gratis).