Open Monumentendag 2019

Open Monumentendag 2019

Op zaterdag 14 september 2019 vond de Open Monumentendag 2019 plaats. Nieuwsgierigen brachten een bezoek aan één (of meerdere) van de 11 Rijkswaterstaat-monumenten die open werden gesteld.

Tijdens de Open Monumentendag 2019 konden verschillende sluizen en vuurtorens bezocht worden. Deze monumenten hebben een grote cultuurhistorische waarde en zijn essentieel voor onze waterhuishouding en de scheepvaart. Alle monumenten waren voor iedereen gratis toegankelijk.

Deelnemende Rijkswaterstaat-locaties Open Monumentendag 2019

Bekijk hieronder het volledige overzicht van het Rijkswaterstaat-programma tijdens Open Monumentendag 2019. Klik op de monumenten op de kaart voor meer informatie.

Overzichtskaart Open Monumentendag 2019 Vuurtoren Eierland, De Cocksdorp Texel Vuurtoren Urk, Urk Sluiscomplex Delden, Ambt Delden Prinses Beatrixsluis, Nieuwegein Haringvlietsluizen, Stellendam Vuurtoren Noordwijk, Noordwijk aan Zee Vuurtoren het Lage Licht, Westkapelle Vuurtoren het Hoge Licht, Westkapelle Vuurtoren Hellevoetsluis, Hellevoetsluis Ottersluis, Dordrecht Helsluis, Dordrecht

Prinses Beatrixsluis

Tijdens de Open Monumentendag 2019 werd de Prinses Beatrixsluis opengesteld. Een bijzondere kans, want het kan zomaar even duren voordat deze gelegenheid zich weer voordoet.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

Bij de sluis kregen bezoekers een rondleiding over het terrein. Hier zagen ze in de nieuwe bedienruimte (gevestigd in de voormalige dienstwoningen) de sluismeesters aan het werk. Ook vertelden medewerkers alles over de werking van de sluisdeuren, de renovatie van het sluiscomplex en de nieuwe 3e kolk. Tussen de 2e en 3e kolk lag een speciale looproute en waren er diverse informatiepunten. Voor maximaal uitzicht kon de noordelijke heftoren beklommen worden: vanaf het balkon had je een uniek uitzicht over het hele sluiscomplex.

Aanvullende bezoekinformatie Prinses Beatrixsluis

 • Openingstijden: 10.00 uur tot 17.00 uur
 • Bezoeklocatie: Prinses Beatrixsluis 1, Nieuwegein
 • Het sluiscomplex was beperkt rolstoeltoegankelijk

Sluiscomplex Delden

Een oorspronkelijke sluis in een nieuw jasje. Dat ervoer je bij een bezoek aan de bedieningsruimte van Sluis Delden tijdens Open Monumentendag 2019.

In 2018 is het complex gerenoveerd, waarbij de oorspronkelijke elementen van de sluizen en het gemaal uit 1933 zijn teruggebracht. De aandrijving en besturing zijn ook vervangen, maar het principe van het heffen is in alle jaren niet veranderd.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

Gedurende de dag waren er verschillende rondleidingen over het complex met uitleg over de werking van de sluis en de machinekamer. Ook vertelden medewerkers alles over de werkzaamheden aan de sluis en de Twentekanalen.

Aanvullende bezoekinformatie sluiscomplex Delden

 • Openingstijden: 10.00 uur tot 17.00 uur
 • Bezoeklocatie: Sluisstraat 53, Ambt Delden
 • De sluis was slechts deels rolstoeltoegankelijk

Haringvlietsluizen

De Haringvlietsluizen voeren jaarlijks 30 miljard m3 water af. Nieuwsgierigen bezochten tijdens Open Monumentendag 2019 de ‘Kraan van Europa’.

Tijdens de Open Monumentendag konden bezoekers de imposante Haringvlietsluizen van buiten én van binnen bekijken. Ook was er de unieke kans om de krochten van de sluizen te ontdekken en een kijkje te nemen in de machinekamer.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

De hele dag waren er rondleidingen door het sluiscomplex. Medewerkers legden uit hoe alles werkt. Ook was er ieder uur een lezing door het streekarchief Voorne-Putten over ‘de omgeving door de tijd’. Voor kinderen was er een puzzeltocht op het terrein.

Aanvullende bezoekinformatie Haringvlietsluizen

 • Openingstijden: 10.00 uur tot 17.00 uur
 • Bezoeklocatie: Haringvlietplein 3, Stellendam
 • Het sluizencomplex was beperkt rolstoeltoegankelijk

Ottersluis

Samen met de Helsluis zorgt de Ottersluis ervoor dat schepen dwars door de Sliedrechtse Biesbosch kunnen varen. Deze 2 sluisjes en bijgebouwen, zoals de sluiswachterswoningen van de Ottersluis uit 1888, zijn vrijwel identiek.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

Om 10.30 uur was er een lezing door Wim van Wijk (schrijver/journalist) over de geschiedenis van de zalmvisserij in de Biesbosch. Hier konden bezoekers meer ontdekken meer over de invloed van eb en vloed op de visvangst. Ook kon er tijdens de Open Monumentendag een fietstocht gemaakt worden tussen de Ottersluis en de Helsluis via de fietsknooppunten van de ANWB en een kijkje genomen worden bij het Biesboschcentrum Dordrecht.

Aanvullende bezoekinformatie Ottersluis

 • Openingstijden: 10.00 uur tot 17.00 uur
 • Bezoeklocatie: Ottersluis 53A, Dordrecht
 • De Ottersluis was zowel met de auto als met de fietspont bereikbaar (fietspont Grienduil)
 • Vanaf het Biesboschcentrum Dordrecht was de Ottersluis te bereiken via de fietsknooppunten van de ANWB
 • Het sluizencomplex was beperkt rolstoeltoegankelijk

Helsluis

Bezoekers gingen terug in de tijd bij de Helsluis tijdens Open Monumentendag 2019 en zagen met eigen ogen hoe er vroeger gespuid en geschut werd met behulp van haken en katrollen.

De Helsluis is samen met de nabijgelegen Ottersluis een belangrijke schakel voor schepen in de Sliedrechtse Biesbosch. Bijzonder is dat beide sluisjes en bijgebouwen vrijwel identiek zijn.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

Tijdens Open Monumentendag kon een fietstocht tussen de Helsluis en de Ottersluis gemaakt worden via de fietsknooppunten van de ANWB. Onderweg kwamen bezoekers langs het Biesboschcentrum Dordrecht, dat zeker een bezoekje waard was.

Aanvullende bezoekinformatie Helsluis

 • Openingstijden: 10.00 uur tot 17.00 uur
 • Bezoeklocatie: Merwelanden 35A, Dordrecht
 • De Helsluis was alleen lopend (vanaf het Biesboschcentrum Dordrecht) of per fiets te bereiken
 • Het sluizencomplex was beperkt rolstoeltoegankelijk

Vuurtoren Hellevoetsluis

De vuurtoren in Hellevoetsluis (1922) is één van de oudste vuurtorens van ons land en speelt een belangrijke rol in de maritieme historie van de stad. Het was bijvoorbeeld de thuishaven van veel zeevaarders en de zilvervloot van Piet Hein kwam hier aan wal.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

Tijdens een stadswandeling vertelden gidsen alles over de maritieme geschiedenis van de havenstad: natuurlijk mét een bezichtiging van de vuurtoren.

Aanvullende bezoekinformatie vuurtoren Hellevoetsluis

 • Openingstijden: start stadswandeling om 13.00 en 15.00 uur (startlocatie: Oostzanddijk 26, Hellevoetsluis).
 • De vuurtoren was op zondag 15 september 2019 geopend van 12.00 uur tot 16.00 uur (er waren geen stadswandelingen en geen medewerkers aanwezig)
 • Bezoeklocatie: Westkade 1, Hellevoetsluis
 • De vuurtoren was niet rolstoeltoegankelijk
 • In de stadswandeling zaten enkele traptreden

Vuurtoren Eierland, Texel

Op Open Monumentendag 2019 kon een bezoek gebracht worden aan de bijzondere vuurtoren Eierland, die ondanks weer, wind en kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds fier overeind staat.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

Tijdens de Open Monumentendag kon je de vuurtoren van Texel beklimmen en een kijkje nemen in de lichtkamer. Hier kregen bezoekers uitleg over de vuurtorenlampen en de werking van de kustverlichting. Bovenop de vuurtoren konden bezoekers bovendien genieten van een prachtig uitzicht op zee en het eiland Texel.

Aanvullende bezoekinformatie vuurtoren Eierland

 • Openingstijden: 10.00 uur tot 16.30 uur
 • Bezoeklocatie: Vuurtorenweg 184, De Cocksdorp
 • De vuurtoren was niet rolstoeltoegankelijk
 • Uit veiligheidsoverwegingen konden niet meer dan 50 personen tegelijk de toren betreden (en in de lichtkamer 10 personen)

Vuurtoren Urk

Op Open Monumentendag 2019 kon de 18 m hoge vuurtoren van Urk beklommen worden. De vuurtoren (1844) helpt schippers zich te oriënteren en waarschuwt ook voor ondieptes voor de kust van Urk.

De toren was lange tijd belangrijk voor de scheepvaart op de toenmalige Zuiderzee. Het is de enige vuurtoren langs het IJsselmeer en het Markermeer met een draailicht.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

Na een stevige klim van 65 traptreden en 4 verdiepingen kon er genoten worden van een prachtig uitzicht over het IJsselmeer en Urk. Ook was er een kleine tentoonstelling bij de entree van de vuurtoren ingericht.

Aanvullende bezoekinformatie vuurtoren Urk

 • Openingstijden: 10.00 uur tot 17.00 uur
 • Bezoeklocatie: Wijk 380, Urk
 • De vuurtoren was niet rolstoeltoegankelijk

Vuurtoren Noordwijk

Met morsecode contacten leggen over de hele wereld? In de vuurtoren van Noordwijk zagen bezoekers van Open Monumentendag 2019 hoe dat werkt.

De vuurtoren werd in 1953 een kustwachtstation waar de morsecode gebruikt werd als communicatiemiddel. Zou dat nog steeds zo zijn? Tijdens Open Monumentendag kregen bezoekers de kans om dat te vragen.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

Tijdens Open Monumentendag kon je de Noordwijkse vuurtoren beklimmen en demonstreerden de zendamateurs van Veron Leiden (PG6N) de morsecode. Ook was er een demonstratie van de historische reddingsboot ‘Kurt Carlsen’. De boot deed van 1953 tot 1993 dienst in Noordwijk aan Zee. De boot, lanceerwagen en bijbehorende tractor zijn volledig in de oude staat hersteld.

Aanvullende bezoekinformatie vuurtoren Noordwijk

 • Openingstijden: 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Bezoeklocatie: Koningin Wilhelminaboulevard 34, Noordwijk aan Zee
 • De vuurtoren was niet rolstoeltoegankelijk

Vuurtoren het Hoge Licht

Na het beklimmen van 207 traptreden 6 verdiepingen genoten bezoekers van een prachtig uitzicht over Westkapelle tijdens Open Monumentendag 2019.

Het Hoge Licht is een overblijfsel van de 15e-eeuwse Sint Willibrorduskerk. In 1818 werd de kerktoren omgebouwd tot vuurtoren.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

In Westkapelle konden bezoekers een wandeling maken langs het Hoge Licht en het Lage Licht.

Aanvullende bezoekinformatie vuurtoren het Hoge Licht

 • Openingstijden: 11.00 uur tot 17.00 uur
 • Bezoeklocatie: Zuidstraat 1, Westkapelle
 • De vuurtoren was niet rolstoeltoegankelijk

Vuurtoren het Lage Licht

Op het uiterste puntje van Westkapelle staat het Lage Licht. Deze vuurtoren vormt een lichtlijn met vuurtoren het Hoge Licht, waardoor schippers makkelijk de Westerschelde op kunnen varen.

Activiteiten Open Monumentendag 2019

Vanaf het Lage Licht hadden bezoekers van de Open Monumentendag 2019 een weids uitzicht over de Noordzee. Ook kon je vanaf het Lage Licht, door Westkapelle, naar het Hoge Licht wandelen.

Aanvullende bezoekinformatie vuurtoren het Lage Licht

 • Openingstijden: 11.00 uur tot 17.00 uur
 • Bezoeklocatie: Zeedijk 5, Westkapelle
 • De vuurtoren was niet rolstoeltoegankelijk

Meer informatie over Open Monumentendag 2019

Het was de 10e keer dat Rijkswaterstaat meedeed aan de landelijke Open Monumentendag. Een volledig overzicht van het programma vind je op de website van Open Monumentendag.

Nieuws Open Monumentendag 2019

Al het nieuws