Nieuwsbericht

Werkzaamheden kades Merwedekanaal gereed

Gepubliceerd op: 19 mei 2021, 12.39 uur - Laatste update: 8 september 2022, 12.15 uur

De kades langs het Merwedekanaal bij de Muntbrug in Utrecht en bij de Herenstraat in Nieuwegein zijn gereed. Rijkswaterstaat heeft de kades zoveel mogelijk in originele stijl hersteld en het historische karakter van de kademuren bleef behouden bij het vervangen.

In totaal heeft Rijkswaterstaat zo’n 770 m kade vervangen. De fundering van de kademuren was deels vergaan, waardoor de kades niet meer aan de veiligheidseisen voldeden. Begin november 2019 startte bouw- en constructiebedrijf Hakkers BV namens Rijkswaterstaat met het vervangen van de kade langs de Muntkade, de Kanaalweg en een deel van de Leidseweg in Utrecht. Ook is een deel van de kades aan de Herenstraat in Nieuwegein vervangen. Het bedrijf verwijderde de bestaande kades stapsgewijs; een nieuwe damwand werd aangebracht, verankerd en de kade werd zodanig afgewerkt, dat deze dezelfde aanblik heeft als voor de vervanging.

Kabels en leidingen

Eén van de grootste uitdagingen van het project was de enorme hoeveelheid kabels en leidingen die in het werkgebied in Utrecht liggen. De kabels moesten voor de werkzaamheden deels worden omgelegd, incidenteel is de constructie van de kade ondergronds aangepast. Rijkswaterstaat en de gemeente Utrecht zijn nog in gesprek over wie de beheer- en onderhoudstaken van de kades op zich neemt.

Bekijk op de projectpagina Merwedekanaal: herstel kades een compilatie van het totale werk aan de kades langs het Merwedekanaal bij de Muntbrug in Utrecht en bij de Herenstraat in Nieuwegein.