Nieuwsbericht

Hoe bereiden Rijkswaterstaat en ProRail zich voor op de Omgevingswet?

Gepubliceerd op: 18 mei 2021, 11.56 uur - Laatste update: 21 mei 2021, 16.28 uur

ProRail en Rijkswaterstaat trekken gezamenlijk op bij de implementatie van de Omgevingswet. Een enorm ingrijpende operatie, zowel als het gaat om het vormgeven van de samenwerking met partners, als om het werken met de nieuwe instrumenten. In dat proces kunnen we veel leren van elkaar.

Op het virtuele Omgevingswetplein delen we daarom persoonlijke verhalen over hoe we ons voorbereiden op deze verandering. Verhalen uit de eigen organisatie maar ook van die van onze samenwerkingspartners. Met als doel te inspireren om van elkaar te blijven leren.

Eerste editie

In deze eerste ‘editie’ van het Omgevingswetplein staan Stefan Jak, programmaleider Implementatie Omgevingswet bij ProRail en Margreet Hobbelen, programmadirecteur Omgevingswet bij Rijkswaterstaat stil bij hoe hun organisaties zich voorbereiden op de komst van de Omgevingswet. Je kunt luisteren naar hun podcast waarin ze met elkaar ervaringen uitwisselen. Wat zien zij als de grootste uitdaging? Hoe geven de beide organisaties ruimte aan nieuwe initiatieven en lokaal maatwerk?

Naast de podcast is er ook veel te lezen. Bijvoorbeeld: waarom door het werken ‘in de geest van de wet’ de ontwikkeling van het Ontwerp Nationaal Waterprogramma ‘spannender, leuker en interessanter’ is geworden voor Rijkswaterstater Elisabeth Sijbrandij. En welke inzichten op het gebied van participatie heeft Erik Westerhuis van ProRail te delen? Lees de blog van Siebette Wester over de Eisenhower-matrix en hoe deze tool jou kan helpen bij het vinden van tijd om je in de Omgevingswet te verdiepen. Of laat je inspireren hoe Sandra de Waal als ‘koploper’ trainingen geeft aan collega’s in het interbestuurlijke leertraject over de Omgevingswet. Ook samenwerkingspartners delen hun ervaringen op het plein. Zo vertelt omgevingsmanager Monica Melis van Dura Vermeer hoe zij inmiddels omgevingsmanagement gelijkwaardig zien aan techniek.

Meedoen en reageren

Het Omgevingswetplein is een initiatief van Rijkswaterstaat en ProRail. Zij vormen sinds 2011 een strategische alliantie om de samenwerking en kennisuitwisseling te versterken, zo ook op het gebied van de Omgevingswet. Op het Omgevingswetplein delen wij het komende jaar steeds nieuwe verhalen hoe collega’s bij Rijkswaterstaat, ProRail én samenwerkingspartners zich voorbereiden op de Omgevingswet. Reacties op de verhalen zijn van harte welkom. Heb jij zelf een inspirerend verhaal te vertellen? Stuur ons gerust een mail. En deel het Omgevingswetplein vooral ook met jouw samenwerkingspartners!