Big Five: de paling

Nieuwsbericht

Big Five: de paling

Gepubliceerd op: 17 oktober 2018, 12:06 - Laatste update: 17 oktober 2018, 15:17

Voor bijzondere dieren hoef je niet ver weg. Ook het IJsselmeergebied is een natuurgebied van wereldformaat. Tijdens de Week van ons Water stelt de Big Five van het IJsselmeergebied zich aan je voor. Vandaag aan het woord, onze wereldreiziger: de paling.

Ik ben een echte reiziger. Als jong visje (glasaal) trok ik al vanuit de Sargassozee naar Nederland. Een reis van 5.500 km in 2 jaar. Ik surf dan mee op de golfstroom. Gelukkig staat de deur bij de Afsluitdijk inmiddels open voor vis. In het zoete IJsselmeergebied en de polderslootjes heb ik een heerlijke jeugd gehad. Maar als volwassen jongen roept het avontuur op zee weer. Ik ga daarom binnenkort terug naar mijn geboorteplaats om te paren.

Jager in de nacht

Je herkent me direct aan mijn langwerpige vorm en rugvin. Afhankelijk van de watertemperatuur kan ik wel een meter lang en meer dan 3 kg zwaar worden. Overdag schuil ik meestal en ’s nachts ga ik op jacht naar kleine vissen, larven en waterpissebedden. Ik ben altijd op mijn hoede, want vissers vinden me een aantrekkelijke prooi. Ik ben natuurlijk een niet te versmaden hapje. In Nederland is mijn soort ernstig bedreigd, maar inmiddels gelden er gelukkig strenge regels voor palingvangst.

Ruim baan voor vis

Op al mijn reizen ga ik door zout en zoet water, langs dijken en gemalen en kronkel ik zelfs wat stukken door de modder. Toch is het heel fijn dat er ruim baan wordt gemaakt voor vis door aanleg van onder andere vispassages. Zo kan ik obstakels, zoals dijken, stuwen en gemalen, omzeilen op mijn zwerftochten.

Meer informatie Big Five IJsselmeergebied

Bekijk de pagina Bijzondere planten en dieren IJsselmeergebied voor meer informatie over dieren en planten in het IJsselmeer.