Smart Mobility vlog #10: smart mobility in Europa

Nieuwsbericht

Smart Mobility vlog #10: smart mobility in Europa

Gepubliceerd op: 18 februari 2021- Laatste update: 18 februari 2021 07:30 uur

Rijkswaterstaat zoekt met partners continue naar smart mobility oplossingen om iedereen slimmer en veiliger te laten reizen. Dat doen we niet alleen voor Nederland maar ook in Europees verband.

Reporter Elze gaat in de 10e vlog virtueel over de grens en zoekt uit hoe Rijkswaterstaat ervoor zorgt dat smart mobility innovaties werken in heel Europa. Bekijk de vlog!

Testen van voertuigen met zelfsturende functies

Elze spreekt in de vlog onder andere met Tom Alkim. Tom werkt namens Rijkswaterstaat voor de Europese Commissie. Hij vertelt in de vlog hoe Europese wegbeheerders en autofabrikanten ervoor zorgen dat zelfrijdende functies van voertuigen veilig werken op alle Europese wegen. Bijvoorbeeld via het project L3pilot. Hier testen ze of een auto zelf veilig kan invoegen en inhalen op de snelweg. De test vindt plaats in 10 Europese landen, met 100 verschillende auto’s die worden bestuurd door 1000 chauffeurs. Wil je meer Europese pilots bekijken op het gebied van zelfsturende functies? Bekijk dan de online knowledge base.

Nederland heeft grote ambities

Rijkswaterstaat werkt op internationaal gebied samen met Europese wegbeheerders, internationale marktpartijen, de Europese Commissie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Erik Vrijens, werkzaam bij het ministerie, vertelt in de vlog: ‘Nederland heeft hoge ambities op het gebied van smart mobility, wij zorgen er als ministerie voor dat beleid van Europa daarbij aansluit, en wij op dat van Europa.’

Belang van Europese samenwerking

‘Internationale marktpartijen zoals autofabrikanten en navigatiepartijen werken aan slimme oplossingen voor de hele wereld en niet alleen voor de Nederlandse markt,’ vertelt Serge van Dam, topadviseur Verkeersmanagement bij Rijkswaterstaat. Voor een veilige introductie van deze oplossingen zijn internationale standaarden en afspraken essentieel. Voordat we deze gezamenlijk op kunnen stellen zijn er veel testen nodig. Wij dragen hieraan bij via diverse projecten. Concorda is daar een mooi voorbeeld van. We werken in Concorda samen met partijen uit heel Europa aan slimme oplossingen om de communicatie tussen voertuigen en de infrastructuur (zoals verkeerslichten en matrixborden) te verbeteren. Bekijk de vorige vlog over Concorda.

Samen slim op weg met Smart Mobility

Rijkswaterstaat werkt aan talloze Smart Mobility-projecten. Samen met andere wegbeheerders, marktpartijen en kennisinstellingen uit Nederland en Europa grijpen we kansen om nieuwe technologieën en innovaties duurzaam toe te passen in de dagelijkse praktijk. Zo ga je niet alleen in Nederland maar ook straks weer over de grens veilig en slim op weg! Meer weten over Smart Mobility? Bekijk dan de pagina Smart Mobility.

Onderliggende pagina's