Renovatie stuwensemble Nederrijn en Lek: tijdelijk keermiddel heeft zijn dienst bewezen

Nieuwsbericht

Renovatie stuwensemble Nederrijn en Lek: tijdelijk keermiddel heeft zijn dienst bewezen

Gepubliceerd op: 03 december 2020- Laatste update: 03 december 2020 16:47 uur

Tijdens het vervangen van de 6 vizierschuiven van het stuwensemble Nederrijn en Lek is steeds een tijdelijk keermiddel op de plaats van de vizierschuif geplaatst. De waterhuishouding van Nederland kun je immers niet zomaar stilleggen of omleiden.

Het tijdelijk keermiddel is naar de werf gebracht nu zijn taak er op zit

Zwaargewicht

Omdat de maten van alle stuwen in de Nederrijn en Lek exact gelijk zijn, kon hetzelfde tijdelijk keermiddel bij elke vizierschuifwissel worden ingezet. Aannemer Siemens Mobility B.V. ontwikkelde deze constructie met hulp van Sweco en Solidd Steel Structures. Het tijdelijk keermiddel bestond uit een bijna 10 m hoog stalen frame, verzwaard met ballaststaven, met daarin waterkerende betonnen schotten. Eenmaal aangebracht rustte het onder water op de stuwdrempel. Het sloot de doorgang van de stuw af over een breedte van 48 m. Alles bij elkaar is het een constructie van 610 ton; een echt zwaargewicht dus.

Getest

Na een proefopstelling, waarbij we hebben getest of het tijdelijk keermiddel werkte, werd in 2017 de eerste vizierschuifwissel in Amerongen-Noord uitgevoerd. Daarna volgden er nog 5 vizierschuifwissels: de zuidelijke schuif in Amerongen, 2 in Hagestein en 2 in Driel. Nadat in augustus 2020 in Driel-Zuid de 6e en laatste vizierschuif op zijn plaats was gezet, is het tijdelijk keermiddel in oktober 2020 door een binnenvaartschip van de firma Hebo naar de werf van de firma Hoeben in Kampen gebracht.

Tweede leven

Het werk zit erop voor het tijdelijk keermiddel. Hem bewaren heeft geen nut. Het zou namelijk zomaar een halve eeuw kunnen duren voor hij hier weer van pas komt. En de enige andere vizierstuwen vinden we aan de andere kant van de wereld, in China. Daarom wordt het keermiddel nu gesloopt. Maar via een omweg krijgt het een tweede leven. Het ijzer van het tijdelijk keermiddel is van hoge kwaliteit. Dit wordt in stukken gesneden en aan Tata Steel geleverd voor hergebruik. De ballaststaven worden door de staalbouwer als ballast benut in andere projecten.

Meer nieuws Nederrijn en Lek: renovatie stuwensemble

Onderliggende pagina's