Gezamenlijke flyeractie tijdens landelijke Brexit Actiedag

Nieuwsbericht

Gezamenlijke flyeractie tijdens landelijke Brexit Actiedag

Gepubliceerd op: 01 december 2020- Laatste update: 01 december 2020 17:28 uur

Havenbedrijf Rotterdam, Douane, Rijkswaterstaat en Portbase delen op dinsdag 01 december 2020 tijdens de landelijke Brexit Actiedag op de DFDS ferryterminal Get ready for Brexit-flyers uit aan vrachtwagenchauffeurs.

In de Nederlandse havens worden die dag flyers uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs die lading vervoeren van en naar Britse havens. Rijkswaterstaat projecteert vanaf die dag de Get Ready for Brexit-boodschap op matrixborden boven snelwegen naar havens.

Verandering per 1 januari 2021

De gezamenlijke actie is bedoeld om chauffeurs en hun opdrachtgevers eraan te herinneren wat er in de Nederlandse havens verandert per 1 januari 2021, door het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Vanaf die datum moeten douanedocumenten altijd vooraf via het Port Community System van Portbase digitaal zijn aangemeld bij de shortsea- en ferryterminals. Zo niet, dan krijgt de chauffeur hier geen toegang. Deze aanpak geldt op alle ferry- en shortsea-terminals. Doel is om goederen ook na het verstrijken van de Brexit- overgangstermijn op 31 december 2020 altijd soepel door de Nederlandse havens te loodsen.

Informatie over Brexit

Havenbedrijf Rotterdam, Douane, Rijkswaterstaat en Portbase, 4 van de totaal 29 samenwerkende partijen in de Get Ready for Brexit-campagne, waren op 01 december 2020 te gast op de DFDS ferryterminal. Onder toeziend oog van het blauwe Brexit-monster kregen chauffeurs informatie over wat er voor hen vanaf 1 januari 2021 verandert aan hun terminalbezoek.

Tijdelijke parkeerplaatsen bij weigering toegang

De flyer is opgesteld in 8 talen en toont tevens aan naar welke tijdelijke parkeerplaats chauffeurs moeten rijden als hun douanedocumenten niet in orde zijn voor Brexit. Er zijn 5 bufferparkeerplaatsen in de haven van Rotterdam voor honderden vrachtwagens en 1 tijdelijke parkeerplaats in de haven van IJmuiden. Al deze tijdelijke locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen en beveiliging. Ook is er voor elke ferryterminal een verkeerscirculatieplan opgesteld met het doel vertragingen zo veel als mogelijk te voorkomen.

Onderliggende pagina's