Start werkzaamheden aan kademuren Herenstraat Nieuwegein

Nieuwsbericht

Start werkzaamheden aan kademuren Herenstraat Nieuwegein

Gepubliceerd op: 16 oktober 2020- Laatste update: 16 oktober 2020 14:14 uur

Vanaf 26 oktober 2020 start bouw- en constructiebedrijf Hakkers namens Rijkswaterstaat met het vervangen van de kademuren langs de Herenstraat in Nieuwegein.

De fundering van de kademuren is deels vergaan, waardoor de kades niet meer aan de veiligheidseisen voldoen. Met behoud van het historische karakter worden de kademuren vervangen. In het voorjaar van 2021 worden de werkzaamheden naar verwachting afgerond.

Deze week is een aantal voorbereidende werkzaamheden gestart waaronder het inrichten van de werkplaats en het verwijderen van kabels en leidingen.

Werkwijze vervangen kademuren

Rekening houdend met de eeuwenoude kadeconstructie en de slechte staat van sommige kadedelen, kiest de aannemer zoveel mogelijk voor een ‘trillingsvrije’ werkwijze. Zo werkt de aannemer zoveel mogelijk vanaf het water.

De werkzaamheden beginnen met het plaatsen van een bouwkuip. Een bouwkuip is een tijdelijke constructie zodat de aannemer veilig kan werken. Vervolgens verwijdert Hakkers stapsgewijs de bestaande kade, brengt een nieuwe damwand aan, verankerd deze en werkt de kade netjes af. Op deze manier worden de kademuren vanaf de Rijnhuizerbrug tot het voormalig klooster de Lantaern vervangen.

Hinder wegverkeer

Voor de werkzaamheden wordt de Herenstraat naar verwachting tussen 01 november tot 15 november 2020 tijdelijk aan 1 kant afgezet, waardoor vertraging kan optreden. Verkeersregelaars worden ingezet om het verkeer in goede banen te leiden.

Kademuren

De kades van het Merwedekanaal zijn eind 19e eeuw gebouwd op een fundering van houten palen. Doordat de palen op bepaalde plekken zijn aangetast, kunnen verzakkingen en gevaarlijke situaties ontstaan. Om de kades weer veilig te maken, vervangt Rijkswaterstaat de kadeconstructie. De kademuren komen er boven water hetzelfde uit te zien als voor de werkzaamheden.

Onderliggende pagina's