Schutten Koninginnensluis alleen nog rond hoogwater

Nieuwsbericht

Schutten Koninginnensluis alleen nog rond hoogwater

Gepubliceerd op: 09 oktober 2020- Laatste update: 09 oktober 2020 15:46 uur

De Koninginnensluis in Nieuwegein wordt alleen nog bediend rond hoogwater. Omdat de scharnieren van de ebdeuren zijn versleten, worden deze deuren totdat renovatie is uitgevoerd, maar beperkt gebruikt. Hierdoor wordt er alleen van circa 2 uur voor hoogwater tot circa 2 uur na hoogwater nog geschut.

Slijtage ebdeuren Koninginnesluis

De slijtage betreft de ebdeuren. Deze deuren zorgen er bij laag water voor dat het water uit het Merwedekanaal wordt gekeerd, zodat dit niet wegstroomt naar de Lek. Bij hoogwater staat het water op de Lek hoger dan in het kanaal en hoeven deze deuren niet gesloten te worden.

Recreatievaartseizoen

Vanaf 1 november is het recreatievaartseizoen voorbij en wordt de Koninginnensluis alleen bediend op aanvraag. Dat is de standaardprocedure. Bij een verzoek om bediening zal nu worden gekeken welk moment geschikt is om te schutten.

Start renovatie Koninginnesluis

Het is nog niet precies bekend wanneer de renovatie start. Op dit moment werkt Rijkswaterstaat de randvoorwaarden hiervoor verder uit.

Omvaarroutes voor scheepvaart

Scheepvaart tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek, die de Koninginnensluis geheel wil vermijden, kan varen via het Lekkanaal en de Beatrixsluis. Recreatievaart vanaf de Hollandsche IJssel kan via de Zuidersluis het Amsterdam-Rijnkanaal bereiken.

Wegverkeer

Weggebruikers ondervinden geen hinder door de beperkte schuttijden.

Onderliggende pagina's