Grote onderhoudsopgave Zeeland in kaart gebracht

Nieuwsbericht

Grote onderhoudsopgave Zeeland in kaart

Gepubliceerd op: 02 oktober 2020- Laatste update: 02 oktober 2020 12:33 uur

Rijkswaterstaat investeert de komende jaren fors in onderhoud aan een groot aantal bruggen, sluizen, wegen en waterwerken.

Veel van deze objecten zijn gebouwd in de jaren 60, 70 en 80 en een groot deel is aan renovatie of vervanging toe. Een flinke klus. Zo flink zelfs dat we het de grootste onderhoudsopgave noemen die Rijkswaterstaat óóit heeft uitgevoerd. Die opgave hebben we nu voor u in kaart gebracht.

Deze interactieve kaart maakt inzichtelijk wat we wanneer gaan doen, in het kader van het Vernieuwen, Verjongen en Verduurzamen van de infrastructuur in Zeeland. We pakken de meest urgente projecten als 1e aan en geven voorrang aan het goed functioneren van de hoofdtransportassen. Dit zijn de voornaamste routes voor de beroepsvaart, die net als alle andere infrastructuur tijdens het onderhoud volop worden gebruikt.

Om de hinder te beperken, proberen we werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren.

Planning in grote lijnen

Daarnaast zijn ook andere factoren van invloed op onze planning. Zoals de complexiteit van de projecten, de beschikbare capaciteit bij zowel Rijkswaterstaat als de markt en de belangen van de omgeving. Bij het wijzigen van de planning voor het baggeren van de Zandkreekgeul hielden we bijvoorbeeld rekening met de wensen van de mossel- en oesterkwekers. We kijken dus jaren vooruit, maar de planning ligt niet voor jaren vast; die passen we waar nodig aan.

Online magazine Bereikbaar Zeeland

U vindt de interactieve kaart in de nieuwste editie van het online magazine Bereikbaar Zeeland. In deze editie blikken we met de Nederlandse Oestervereniging en PO Mossel vooruit op het baggeren van de Zandkreekgeul. Het op diepte brengen van de vaargeul doen we op verzoek van de scheepvaart, maar raakt ook mossel- en oesterkwekers. Daarom gingen we al in een vroeg stadium met hen in gesprek.

Ook leest u alles over het groenonderhoud langs rijkswegen. Aan de hand van de snelweg A58 laten we zien dat de berm veel meer is dan zomaar een grasstrook. Daarnaast blikken we terug op de renovatie van de Bathse Spuisluis en het plaatsen van het proefstuk leuning op de Oosterscheldekering. Én we blikken vooruit op de werkzaamheden aan de bruggen van Sas van Gent en Sluiskil. Daar vervangen we de installaties die zorgen dat deze bruggen open en dicht kunnen.

Abonneren magazine ‘Bereikbaar Zeeland’

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van volgende edities? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Bereikbaar Zeeland. Zo ontvangt u voortaan als eerste de nieuwsbrief met het magazine in uw mailbox.

Kijk voor meer informatie op de projectpagina Samen werken aan een bereikbaar Zeeland.

Onderliggende pagina's