Werken aan de A10 Noord: ‘Die goede werksfeer proef je’

Interview

Werken aan de A10 Noord: ‘Die goede werksfeer proef je’

Gepubliceerd op: 10 augustus 2020- Laatste update: 10 augustus 2020 11:29 uur

Een groot deel van Nederland ligt ’s nachts op 1 oor, maar de wegwerkers op de snelweg A10 Noord weten van geen stoppen. Zij werken tot aan het ochtendgloren gestaag door.

Projectuitvoerder Edwin Feller (Boskalis) is erbij om de nachtdiensten en planning voor de wegwerkers op rolletjes te laten verlopen. We spraken hem over zijn bijdrage aan dit grote onderhoudsproject.

Wat is jouw rol tijdens de werkzaamheden aan de A10 buitenring?

Als projectuitvoerder begeleid ik de werkzaamheden bij de A10 Noord en houd ik een oogje in het zeil. Allereerst houd ik mij bezig met de voorbereiding van werkzaamheden. Zodra we starten met het project heb ik een leidinggevende rol binnen de uitvoering. Zo bewaak ik de planning en begeleid ik de werkzaamheden. Waar nodig stuur ik bij. Daarnaast houd ik ook de kwaliteit in het oog, of de werkzaamheden naar behoren verlopen en of de wegwerkers de juiste werkwijze hanteren.

Hoe zien de werkzaamheden eruit?

We beginnen om 9 uur ‘s avonds en krijgen om half 10 een telefoontje ter bevestiging dat de wegafzettingen zijn geplaatst. Vervolgens gaan we met 100 à 150 mensen het werkvak in. Daarbij houd ik goed in de gaten of iedereen zijn werk kan doen op een goede, veilige en verantwoorde manier.

Je moet scherp zijn om het overzicht te bewaken met zoveel mensen en hele grote machines die verspreid staan over de projectlocatie. Ik loop daarom continu rond om goed in de gaten te houden of alle werkzaamheden verantwoord gebeuren en de voertuigen de juiste route afleggen.

Welke uitdagingen kom je tegen binnen je werk?

Het is echt een uitdaging om die hoeveelheid werk in korte tijd in elkaar te puzzelen en ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Nu de werkzaamheden allemaal volgens planning gaan, voelt dat echt als een adrenalinestoot. Dat geeft ontzettend veel voldoening.

Hoe is het voor jou om met dit team van wegwerkers samen te werken?

Het team van wegwerkers waarmee wij werken, kent elkaar al sinds 2012 en is ontzettend toegewijd. Verder is er veel vertrouwen onderling. We doen ons werk met passie en trots, en die sfeer, die proef je.

Hoe is de samenwerking tussen de wegwerkers en Rijkswaterstaat?

Zodra er sprake is van een incident of ongeluk op de weg, neemt Rijkswaterstaat contact met ons op om te laten weten dat er gebruikgemaakt moet worden van de calamiteitenroute. Als er een prio1-rit plaatsvindt, word ik als eerste gebeld zodat iedereen aan de kant gaat. Op zo’n moment moeten wij als wegwerkers ruimte maken en een veilige positie innemen, zodat de hulpdiensten snel over de A10 Noord kunnen rijden.

Maar ook als de verlichting bij ons werkvak op de A10 Noord hapert of uitvalt, bellen we met Rijkswaterstaat. We kunnen dus altijd aan de bel trekken als dat nodig is. Juist deze goede onderlinge samenwerking tussen verschillende partijen maakt dit project tot een succes.

Onderliggende pagina's