Fotoreportage nieuwe zeesluis IJmuiden (juli 2020)

In Beeld

Fotoreportage nieuwe zeesluis IJmuiden (juli 2020)

Gepubliceerd op: 18 augustus 2020- Laatste update: 18 augustus 2020 14:05 uur

De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden vordert gestaag. Met deze fotoreportage blikken we terug op een aantal social mediaberichten die gedeeld zijn in juli 2020 op onze Facebook.

Volgt u de nieuwe Facebookpagina al? Met de berichten en foto’s brengen we de voortgang van de werkzaamheden aan de zeesluis in beeld. Mocht u begrippen of locaties tegenkomen die u niet kunt plaatsen, kijk dan even op de overzichtskaart.

6 juli 2020 – Steigerwerk

Hier staan de steigers die gebruikt zijn bij de afwerking van de deurkas van het buitenhoofd. Inmiddels zijn al deze steigers en stempels daarachter verwijderd en is onlangs de deurkas onder water gezet.

10 juli 2020 – Voorbereiding baggeren

Het baggeren is inmiddels begonnen. Op de foto wordt de leiding, die het zand-watermengsel van het baggeren transporteert, in elkaar gezet.

15 juli 2020 – Sluiskolk

Een doorkijk in de sluiskolk, met in het midden de drempel buitenhoofd. Deze is inmiddels onder water gezet.

20 juli 2020 – Bovenrolwagen

Momenteel worden diverse tests uitgevoerd met de bovenrolwagen van de deurkas buitenhoofd.

22 juli 2020 – Droogdok

In het droogdok van de deurkas binnenhoofd (kanaalzijde) komt de reservedeur. De komende periode wordt het droogdok verder afgebouwd.

24 juli 2020 – Vanaf het water

Ook vanaf het Kanaal is duidelijk te zien dat volop wordt gewerkt aan de nieuwe zeesluis in IJmuiden. De kranen torenen hoog boven het water uit.

27 juli 2020 – De Biesbosch

Op maandag 29 juni is de Biesbosch, de snijkopzuiger die de sluiskolk baggert, van start gegaan. Stapsgewijs zal dit schip de sluiskolk leeg baggeren.

De grote hoeveelheid zand, ruim 7 miljoen kruiwagens vol, wordt naar een locatie op de Noordzee gebracht. Het baggeren van het zand vindt binnen de wanden van de kolk plaats. De Biesbosch baggert het zand op, waarna een mengsel van het zand met water via een lange, deels drijvende persleiding naar een sproeiponton wordt getransporteerd. Dit ponton in het toeleidingskanaal voor de Noordersluis heeft de functie om het zand nauwkeurig in een speciaal verdiept deel van de vaarweg te storten. Het zand wordt vervolgens met een hopper uit dit depot gehaald en vervoerd naar zee.

31 juli 2020 – Baggeren

Voor het op diepte brengen van het midden-binnentoeleidingskanaal zijn baggerwerkzaamheden uitgevoerd. Dat is ook gedaan achter het remmingwerk van OpenIJ. Op deze locatie moet talubekleding onder water aangebracht worden.

Meer informatie bouw nieuwe zeesluis IJmuiden

Benieuwd naar het project? Bekijk dan de projectpagina IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis.

Onderliggende pagina's