Start groot onderhoud zuidelijk havenhoofd IJmuiden

Werkzaamheden

Start groot onderhoud zuidelijk havenhoofd IJmuiden

Gepubliceerd op: 23 juli 2020- Laatste update: 23 juli 2020 13:00 uur

Rijkswaterstaat start op 3 augustus 2020 met groot onderhoud aan het zuidelijk havenhoofd IJmuiden. Door de stormen van eerder dit jaar is er schade ontstaan aan de kop van het havenhoofd.

Om ervoor te zorgen dat deze ook de komende jaren voldoende bescherming blijft bieden, versterkt Rijkswaterstaat voor het nieuwe stormseizoen dit deel van de zuidpier. Hiermee is het sluizencomplex IJmuiden de komende jaren goed beschermd tegen de zee.

Afsluiting Zuidpier

Om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren sluiten we de pier gedurende de voorbereidingen en uitvoering af. Vanaf 3 augustus zal de pier gedurende 12 weken (tot en met 23 oktober 2020) van maandag tot vrijdag gesloten zijn. In de weekenden is de pier vanaf vrijdag 21.00 uur wel geopend voor publiek. Marina Seaport blijft gedurende de werkzaamheden bereikbaar. Bezoekers van het gebied worden ter plekke met gele borden geïnformeerd. De scheepvaart kan doorgang vinden, maar moet rekening houden met een werkschip dat rond de kop (uiteinde) van de pier stenen zal aanbrengen.

Werkzaamheden

Een schip transporteert breuksteen (natuursteen van onregelmatige vorm) naar de splitsing Zuidpier/Havenlicht Zuiderpier. Vrachtwagens rijden het breuksteen verder de pier op, waar deze per kraan op hun plek rond de vuurtoren gehesen wordt. In totaal brengen we 3200 ton asfalt en 6100 ton breuksteen aan. Een deel van het transport gaat over de openbare weg. De werkzaamheden vinden plaats van maandag tot en met vrijdag tussen 06.00 uur en 21.00 uur.

Informatie havenhoofden IJmuiden

De havenhoofden zijn zelf geen primaire waterkering, maar golfbrekers van de primaire waterkering bij sluizencomplex te IJmuiden. Naar aanleiding van een analyse en op basis van een schouw in juni en september 2019 is besloten dat de schade op het zuidelijk havenhoofd hersteld moet worden, zodat deze voldoende bescherming blijft bieden.

Onderliggende pagina's