Schilderen van Waalbrug Nijmegen wordt uitgesteld

Nieuwsbericht

Schilderen van Waalbrug Nijmegen uitgesteld

Gepubliceerd op: 20 juli 2020- Laatste update: 20 juli 2020 22:35 uur

Het schilderen van de Waalbrug in Nijmegen wordt uitgesteld. Het schilderen van de brug is constructief nog niet nodig. Rijkswaterstaat verwacht in de nabije toekomst meer kennis over het veilig en efficiënt verwijderen van chroom-houdende verf. Hierdoor kan het verwijderen van de verflagen en het opnieuw schilderen van de brug op een later ogenblik goedkoper gebeuren, dan nu het geval is.

'We begrijpen dat dit voor Nijmegen slecht nieuws is', vertelt Nelly Kalfs, hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Oost-Nederland. 'We hadden de stad heel graag een volledig gerenoveerde, mooie brug teruggegeven. De aanwezigheid van chroom-6 is een grote tegenvaller. Constructief is schilderen op dit moment niet nodig. We vinden het beter om deze werkzaamheden uit te stellen totdat we weten hoe het efficiƫnter en goedkoper kan.'

Afronden werkzaamheden

De werkzaamheden voor de eerste fase liggen voor op schema. Begin juli 2020 heeft aannemer Team Waalbrug de brug geasfalteerd. Vanaf medio augustus kan het verkeer over het nieuwe dek van de brug. Tot die tijd voert de aannemer werkzaamheden uit onder het betondek. Daarna gaat Rijkswaterstaat voor de gemeente Nijmegen de brugdelen aan beide zijden buiten de bogen aanpassen, zodat deze geschikt zijn voor fietsverkeer in 2 richtingen. Deze werkzaamheden vinden zo spoedig mogelijk na afronding van fase 1 plaats.

1e fase renovatie Waalbrug

Na de ontdekking van chroom-6 in 2018 is de renovatie van de Waalbrug Nijmegen opgedeeld in 2 fases. Rijkswaterstaat is eerst begonnen met de vervanging van het betondek, omdat het beton in slechte staat was. Onderdeel van de vervanging van het betondek was het verwijderen van de verf op de staalconstructie direct onder het dek. Bij deze werkzaamheden zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen voor medewerkers en omgeving. Aangezien er geen protocol bestond voor het verwijderen van chroom-6-houdende verf heeft Rijkswaterstaat de werkzaamheden onder het strengst mogelijke veiligheidsregime laten uitvoeren.

Onderzoek naar methodes

De staalconstructie van de brug is in betere staat dan het betondek. De 2e fase van de renovatie (het verwijderen van de verf en het opnieuw schilderen van de gehele brug) is daardoor niet dringend. Rijkswaterstaat doet samen met het Rijksvastgoedbedrijf en ProRail onderzoek naar methodes voor het verwijderen van chroom-6-houdende verf. De verwachting is dat er binnen enkele jaren betere methodes worden ontwikkeld en toegepast door marktpartijen, waardoor de kosten voor het verwijderen van deze verf dalen.

Onderliggende pagina's