Oranjesluizencomplex deels weer in gebruik na technische storing

Nieuwsbericht

Oranjesluizencomplex 11 juli 2020 deels weer in gebruik na technische storing

Gepubliceerd op: 11 juli 2020- Laatste update: 11 juli 2020 13:02 uur

Het Oranjesluizencomplex bij Amsterdam is sinds begin zaterdagmiddag (11 juli 2020) deels weer in gebruik na een technische storing. Op dit moment zijn de Noorder-, Midden-, en Zuidersluis weer in bedrijf.

Update: de Prins Willem-Alexandersluis is inmiddels ook weer in gebruik

De Prins Willem-Alexandersluis is nog gestremd. Alle schepen tot 91 m kunnen nu weer geschut worden. Ook de Schellingwouderbrug kan weer worden bediend. De storing betrof het hele sluizencomplex, inclusief Schellingwouderbrug. De vaarweggebruikers moeten nog steeds rekening houden met lange wachttijden. De oorzaak was een technische storing waardoor de bedieningscamera’s niet goed werkten. Omwille van de veiligheid kon daarom niet worden geschut. Rijkswaterstaat en aannemers werken hard aan een oplossing van de storing aan een van de deuren van de Prins Willem-Alexandersluis.

Wachtende schepen

Sinds vrijdagavond 10 juli 2020 liggen er tientallen schepen te wachten aan beide zijden van de sluis. Het gaat om zowel beroeps- als recreatievaart. Het schutten van de schepen tot 91 meter zal nog enkele uren duren. Tekstkarren bij het sluizencomplex informeren de vaarweggebruikers. Schippers worden ook geïnformeerd via Berichten aan de Scheepvaart (BAS). Stewards zijn aanwezig om wachtende schippers te begeleiden en er wordt eten en drinken uitgedeeld.

Omvaarroutes

Er zijn omvaarroutes mogelijk. Zo kunnen beroepsschippers die aan de westzijde (Amsterdam) van de sluis liggen omvaren via het Amsterdam-Rijnkanaal en de Nederrijn of de Waal richting Arnhem en dan via de IJssel naar Kampen. Schippers aan de oostzijde van de sluis (Buiten-IJ) kunnen deze route in tegenovergestelde richting volgen. Deze route is geschikt voor schepen tot 110 m en niet breder dan 11,45 m.

Onderliggende pagina's