Ooievaars op huizenjacht bij portalen A32 en A28

Interview

Ooievaars op huizenjacht bij portalen A32 en A28

Gepubliceerd op: 06 juli 2020- Laatste update: 06 juli 2020 13:19 uur

Een eigen plekje met mooi uitzicht, vlak bij meerdere uitvalswegen en dicht bij het groen. ‘Wie wil dat nou niet?’, moeten ook de ooievaars hebben gedacht die nesten bouwden op de portalen boven de snelweg A32 bij Meppel en de snelweg A28 bij Staphorst.

Een ooievaarshuishouden boven een snelweg, waar het verkeer onderdoor raast, is echter niet altijd een goed idee. Rijkswaterstaat gaat zorgvuldig met de nesten om en kijkt per situatie naar de veiligheid voor de weggebruikers en de ooievaars zelf.

Rijkswaterstaat-ecoloog en senior adviseur Leefomgeving Sergé Bogaerts vertelt: ‘Als we zien dat ooievaars een nest willen gaan bouwen op een portaal boven de snelweg, dan gaat er eerst een weginspecteur naartoe. Die maakt vervolgens een inschatting van de situatie en kijkt of het nest boven de snelweg voor gevaar voor het verkeer en/of voor de ooievaar zorgt. Als het nest helemaal aan de zijkant van het portaal zit en de situatie voor de weggebruiker en ooievaar veilig is, dan mag het blijven zitten.’

Voorkomen onveilige situaties snelweg

Als de weginspecteur echter oordeelt dat het nest voor onveilige situaties op de weg zorgt en wellicht moet worden weggehaald/verplaatst, dan vraagt hij of er een ecoloog kan komen kijken. ‘We willen voorkomen dat er takken of jonge ooievaars uit het nest op de weg vallen’, vertelt Bogaerts. ‘Takken kunnen voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. Een tak uit een ooievaarsnest wil je bijvoorbeeld niet door je voorruit hebben. Maar ook voor de ooievaarsjongen is het veiliger om niet recht boven de snelweg op te groeien. Zo hebben ze in een groene omgeving meer kans op overleven als ze uit het nest vallen.’

Nieuwe locatie ooievaarsnesten

Hoe werkt het verplaatsen van een nest? ‘Ooievaars zijn jaarrond beschermd. Een nest mag je dus niet zomaar weghalen of verplaatsen. Als het een begin van een nest is, en er (nog) geen eieren of jongen in het nest zitten, dan kijken we of er andere plekken in de omgeving zijn waar de ooievaars een nest kunnen bouwen. Als er een andere plek is, dan halen we het nest weg. De ooievaars vinden dan vaak zelf een nieuwe plaats voor een nest.’

Nestpaal in nabije omgeving

‘Als het nest wel bebroed is (er liggen eieren of jongen in), dan hebben we eerst een ontheffing van het bevoegd gezag nodig voordat we in actie mogen komen. Voor ons is dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO beoordeelt de situatie en geeft een ontheffing af. Als we de ontheffing krijgen, dan verplaatsen we het bebroede nest naar een locatie waar de ooievaarsouders het kunnen vinden. Ze kunnen dan in alle rust verder broeden en het verkeer kan veilig blijven rijden.'

‘Ons doel is om ervoor te zorgen dat het wegverkeer veilig over de weg kan rijden en dat de ooievaars veilig kunnen broeden.’

Onderliggende pagina's