KSM vervangt spoelrioolschuiven stuwen Driel en Hagestein met zelfontworpen onderhoudsconstructie

Interview

KSM vervangt spoelrioolschuiven stuwen Driel en Hagestein met zelfontworpen onderhoudsconstructie

Gepubliceerd op: 23 juli 2020- Laatste update: 23 juli 2020 15:21 uur

Met zijn collega’s werkt Edwin Raats van Knook Staal en Machinebouw (KSM) aan het renoveren van stuw Driel-Zuid en straks Hagestein-Noord. KSM bedacht een oplossing voor de versleten stalen schuiven van de zogeheten spoelriolen, 11 m onder het stuwcomplex. En bovenal: een methode om die te plaatsen.

Droogzetschot in plaats van tijdelijk keermiddel

De spoelriolen open je met stalen schuiven. Voor die inmiddels versleten schuiven ontwierp KSM een nieuw bewegingswerk en een geleiding met glijconstructie. Rijkswaterstaat wilde namelijk een alternatief voor de huidige geleiding met wielen, die slijtgevoelig is. Raats: ‘De crux was dat de rioolschuif permanent onder water staat. En bij het ontwerp van het stuwcomplex is geen rekening gehouden met droogzetten van het spoelriool. Daar moesten we dus wat op verzinnen, anders moeten duikers de nieuwe rioolschuiven plaatsen, wat meer geld en tijd kost.’

‘Daarom ontwierpen we droogzetschotten. Daarmee zijn wij bij onderhoud niet afhankelijk van het openzetten van de vizierschuif. En Rijkswaterstaat kan de constructie vaker gebruiken, zonder een tijdelijk keermiddel in te hoeven zetten, zoals bij stuw Hagestein-Zuid.’

Werken in een smalle schacht

Wat het onderhoud extra speciaal maakt: ‘We moeten werken in een diepe schacht van amper 1 m breed en 2,5 m lang met aan weerszijden veel water dat tegen de schotten drukt’, weet Raats, die zelf afdaalde in de ‘brievenbus’. ‘Om veilig te kunnen werken, hebben we evacuaties geoefend. Alleen de werkzaamheden die we niet vooraf kunnen doen, doen we in de schacht. Verder doen we alles vooraf. Dankzij deze zorgvuldige voorbereiding en doordachte methode zijn de werkzaamheden volgens plan verlopen.’ In augustus 2020 worden de laatste spoelriolen gerenoveerd, die van stuw Hagestein-Noord.

Meer nieuws Nederrijn en Lek: renovatie stuwensemble

Onderliggende pagina's