Coronacrisis: in 1 weekend klaar voor 9.000 thuiswerkers

Nieuwsbericht

Coronacrisis: in 1 weekend klaar voor 9.000 thuiswerkers

Gepubliceerd op: 10 juli 2020- Laatste update: 10 juli 2020 12:23 uur

Op donderdag 12 maart 2020 riep minister-president Mark Rutte werkend Nederland op om vooral thuis te gaan werken. Rijkswaterstaat pakte die handschoen meteen op.

In 1 weekend werd de maximale gelijktijdige belasting voor de telewerkvoorziening opgeschaald naar 9.000 werkplekken. ‘De boodschap die we wilden uitdragen, was duidelijk: Rijkswaterstaat werkt door!'

Duidelijke richtlijn

De dag na de persconferentie van Rutte, stelde Rijkswaterstaat een duidelijke richtlijn op: met uitzondering van werknemers met een vitale functie die op locatie moeten werken, gaat iedereen vanuit huis aan de slag. ‘Per direct, die aankomende maandag dus’, vertelt Floris van der Bas, directeur IV RWS Netwerken. ‘Op zo’n besluit staat natuurlijk wel spanning. Krijg je die opschaling technisch voor elkaar? Hoe zorg je ervoor dat bij overbelasting van het systeem cruciaal werk niet in gevaar komt?'

Capaciteit

Zonder garanties op een goede afloop, zette Rijkswaterstaat er samen met partner KPN de schouders onder. ‘Opschalen kent veel dimensies’, legt Van der Bas uit. ‘Het gaat dan bijvoorbeeld om extra software en extra hardware in het datacentrum. Maar bovenal om capaciteit, bandbreedte.’ KPN kreeg de opdracht om de bandbreedte van het netwerk op een veilige manier uit te breiden. Jos van der Klooster, senior designer bij KPN, vertelt dat zij al eerste stappen hadden gezet: ‘We hadden in de dagen voor het weekend al berekend waar problemen zouden kunnen optreden en waar een tekort aan capaciteit zou kunnen ontstaan.’

Hectisch

Die bewuste maandagochtend volgden velen met spanning of het systeem het houdt. Van der Bas: ‘We zagen het aantal ingelogde werknemers steeds verder toenemen. 4.000, 5.000… unieke aantallen. Maar pas toen bleek dat het systeem de piek van 9.000 aankon, haalden we opgelucht adem.’ ‘Het was verschrikkelijk hectisch, maar tegelijkertijd erg leuk om te doen’, herinnert Van der Klooster zich.

Vergaderdiscipline

Van der Bas is eveneens trots op het resultaat, dat verder reikt dan iedereen aan het werk houden: ‘Het telewerken heeft een aanzienlijke afname in reiskilometers en reisuren opgeleverd. En het aantal printjes daalde van 2 miljoen per maand naar 300.000.’ Momenteel registreert Rijkswaterstaat zo’n 13.000 onlinevergaderingen per dag. Mede daardoor ziet Rijkswaterstaat toekomst in hybride vergaderingen, waarbij een deel samenkomt op kantoor en anderen vanuit thuis inbellen. ‘De voorzieningen hiervoor gaan we samen met KPN verder inrichten. Qua duurzaamheid heeft deze coronacrisis nieuwe positieve inzichten opgeleverd, die we heel graag willen behouden.’

Een uitgebreide versie van dit artikel lees je in het nieuwste magazine Rijkswaterstaat Zakelijk & Innovatie.

Onderliggende pagina's