Wilhelminakanaal: start seizoen overlast eikenprocessierups

Nieuwsbericht

Wilhelminakanaal: start seizoen overlast eikenprocessierups

Gepubliceerd op: 23 juni 2020- Laatste update: 23 juni 2020 16:13 uur

U zult het wellicht bij het uitlaten van de hond of bij een wandeling langs het Wilhelminakanaal al hebben gemerkt. Het seizoen van de overlast door brandhaartjes van de eikenprocessierups is weer begonnen.

Mensen die gevoelig zijn voor de brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen last krijgen van jeuk, kortademigheid, rode ogen, irritatie in de keel, koorts of zelfs duizeligheid. De overlast van de haartjes kan tot en met juli aanhouden.

Ecologisch evenwicht herstellen

De voorgaande jaren lag het accent op het bestrijden van de eikenprocessierups. Tegenwoordig richt provincie Noord-Brabant zich meer op het beheersen. Dat wil zeggen dat het ecologisch evenwicht moet worden hersteld: de natuur doet zo veel mogelijk haar werk en de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups krijgen een steuntje in de rug. Denk aan vogels (zoals de koolmees, spreeuw en ringmus), sluipwespen, sluipvliegen en kevers. Door variatie in beplanting en anders maaien optimaliseren we de leefomgeving van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Overlast eikenprocessierups zal blijven

Het herstellen van het ecologisch evenwicht lukt niet in een jaar, maar is wel de beste methode om op termijn overlast voor mens en dier (vooral hond en paard) zo veel mogelijk te voorkomen. En dan nog zal er altijd overlast blijven. 1 eikenprocessierups heeft maar liefst 700.000 haartjes, die ook nog eens tot wel 8 jaar actief blijven. De wind zorgt ervoor dat die haartjes over een groot gebied worden verspreid.

Niet doen: plasticfolie om boomstammen

De afgelopen periode doken er in de media diverse burgerinitiatieven op om, in de strijd tegen de eikenprocessierups, de stam van de eikenboom met plasticfolie en plakstrips te omwikkelen. Het Kennisplatform Eikenprocessierups geeft aan dat dit zinloos en schadelijk is. Een rups kruipt moeiteloos onder of over het plastic heen. Plakstrips kunnen voor méér overlast zorgen wanneer de processierups verstoord en gestrest raakt. Ze schieten dan hun brandharen af, die verwaaien in de omgeving. Bovendien kunnen juist ook andere insecten, vogels en vleermuizen vast komen te zitten en sterven. Daar komt nog bij dat het plastic kan loslaten en in het milieu belandt.

Wat kunt u wel doen?

Om de overlast van de eikenprocessierups te beperken, kunt u honden aan de lijn houden, kinderen niet bij eikenbomen laten spelen en bedekkende kleding op benen, armen en hals dragen. Ook door het bio-divers inrichten van uw tuin of balkon kunt u bijdragen aan het beheersen van de overlast. Kijk voor meer informatie en tips op de website Rupsen en de website Processierups. Ook op de website van de Provincie Noord-Brabant kunt u terecht voor meer informatie. De gemeente Tilburg heeft in het voorjaar van 2020 bovendien een informatief filmpje over de processierups gemaakt.

Meer nieuws Wilhelminakanaal: herbouw Sluis II en afbouw nieuwe Sluis III

Onderliggende pagina's