Startsein op 29 juni 2020 voor eerste schroefpaal tijdelijke Suurhoffbrug

Nieuwsbericht

Startsein op 29 juni 2020 voor eerste schroefpaal tijdelijke Suurhoffbrug

Gepubliceerd op: 30 juni 2020- Laatste update: 30 juni 2020 14:19 uur

Directeur Suzan Vos van Rijkswaterstaat gaf op 29 juni 2020 het startsein voor de eerste schroefpaal van de tijdelijke Suurhoffbrug (A15). De brug is een belangrijke schakel tussen de Maasvlakte en Rotterdam.

Het is 1 van de 13 bruggen in Zuid-Holland die de komende jaren als Vervanging en Renovatie (V&R)-project wordt gerenoveerd en vernieuwd.

Enige verbinding naar de Maasvlakte

De Suurhoffbrug is misschien niet zo bekend als andere bruggen in Rotterdam maar wel erg belangrijk voor de economie van de regio Rijnmond. Het is de enige verbinding naar de Maasvlakte en daarom onmisbaar voor het havengebied Rotterdam en de rest van Nederland. De stalen brug ontsluit het eiland Voorne Putten met de gemeenten Brielle en Westvoorne. In de zomer is er veel recreatieverkeer. De bestaande brug over het Hartelkanaal is sinds de opening in 1973 zwaar en intensief belast. De brug is hard toe aan vervanging; periodieke inspectie en reparaties zijn nodig om de brug veilig te blijven gebruiken. De bestaande brug wordt in 2020 en 2021 gerenoveerd en daarnaast komt een tijdelijke stalen boogbrug van 200 m te liggen. Deze brug wordt in april 2021 ingevaren vanuit de werf in Krimpen aan den IJssel. Het verkeer rijdt dan tijdelijk over twee bruggen. Er loopt momenteel een verkenning naar een geheel nieuwe verbinding die omstreeks 2030 gereed moet zijn.

Maandag 29 juni 2020 werd de eerste paal in het landhoofd zuid geschroefd. Aannemer Stipt gebruikt schroefpalen om te voorkomen dat er in de ondergrond wordt getrild wat risico’s oplevert voor omliggende constructies. Directeur Suzan Vos van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid gaf het startsein aan de kraanmachinist. ‘Draaien maar!’

Vervanging en renovatie

Rijkswaterstaat heeft de komende jaren een forse opgave voor vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. De Suurhoffbrug is één van de 13 bruggen in Zuid-Holland uit de grootste onderhoudsopgave in de geschiedenis van Rijkswaterstaat die aangepakt wordt. Veel bruggen en tunnels stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en zijn aan groot onderhoud of vervanging toe. Door renovatie of vervanging zorgen we ervoor dat het verkeer vlot en veilig doorstroomt. Ook in de toekomst.

Veiligheid voorop

Rijkswaterstaat werkt dagelijks aan vlot en veilig verkeer. Daarvoor zetten wegwerkers en weginspecteurs zich dag en nacht in. Veiligheid staat hierbij voorop. Ook u kunt als weggebruiker een bijdrage leveren aan de veiligheid van wegwerkers én uzelf: volg de aanwijzingen en respecteer de snelheidslimiet.

Meer informatie werkzaamheden Suurhoffbrug (A15)

Kijk voor meer informatie op de projectpagina A15: renovatie en nieuwbouw Suurhoffbrug. Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden? Kijk op de pagina Geplande wegwerkzaamheden. U kunt ook bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).

Onderliggende pagina's