Een tweede leven voor het brugwachtershuisje van de Suurhoffbrug

Interview

Een tweede leven voor het brugwachtershuisje van de Suurhoffbrug

Gepubliceerd op: 10 juni 2020- Laatste update: 10 juni 2020 13:53 uur

Wie over de Suurhoffbrug rijdt, kan het brugwachtershuisje niet missen. Vanuit dit markante rode gebouw werd het bewegende deel van de Suurhoffbrug 45 jaar lang bediend, tot 2017. Toen werden de beweegbare dekken van de brug vastgelast, en werd het brugwachtershuisje onbemand.

Jurgen Klein, projectmanager bestaande Suurhoffbrug bij Rijkswaterstaat: ‘Nu we starten met de bouw van de tijdelijke brug, gaat het brugwachtershuisje echt met pensioen. Hoog tijd voor een tweede leven op een nieuwe plek.’

Het brugwachtershuisje moet ruimte maken voor de aanleg van de nieuwe tijdelijke brug. Daarom startte Rijkswaterstaat met een zoektocht naar een herbestemming. Klein: ‘We willen het huisje niet zomaar in de shredder gooien, maar het juist een nieuwe functie geven op een nieuwe locatie. We willen de geschiedenis zichtbaar houden. Hoogwaardig hergebruik was daarom voor ons eigenlijk de enige optie. Ook omdat het bijdraagt aan de circulaire doelstellingen van Rijkswaterstaat. We hebben daarvoor de hulp ingeroepen van al onze collega’s.’

Zoeken naar herbestemming

Om ideeën op te halen, is binnen Rijkswaterstaat een prijsvraag uitgeschreven. Een van de belangrijkste voorwaarden was dat het brugwachtershuisje een publieke functie krijgt, en daarmee écht een nieuwe toekomst. In de 2 maanden dat mensen konden reageren, is een tiental reacties binnengekomen, aldus Klein. ‘Enorm leuk om te zien. De reacties kwamen vanuit het hele land en van collega’s op allerlei verschillende afdelingen. De ideeën lopen uiteen van gebruik als uitkijkpunt tot het schenken aan een museum.’

Circulariteit leeft binnen Rijkswaterstaat

Klein is van begin af aan betrokken bij de herbestemming van het brugwachtershuisje. ‘Ik vind het bijzonder dat we, ondanks COVID-19, de ruimte krijgen om dit soort projecten uit te voeren. En dat collega’s ook de moeite nemen om hun idee uit te werken en met ons te delen. Zo zie je wel dat de wens om duurzaam en circulair te werken binnen de hele organisatie leeft.’

Nieuwe bestemming eind juni 2020 bekend

Na rijp beraad heeft de jury, bestaande uit medewerkers van Rijkswaterstaat en de aannemerscombinatie STIPT, 3 ideeën geselecteerd. Die worden nu getoetst op haalbaarheid. Klein: ‘Eind juni 2020 maken we bekend met welk idee we verder gaan. Het blijft dus nog even spannend. Ik ben ervan overtuigd dat het brugwachtershuisje een mooie nieuwe bestemming krijgt.’

Meer nieuws A15: renovatie en nieuwbouw Suurhoffbrug

Onderliggende pagina's