Coronaproof werken aan overnachtingshavens Merwedes

Interview

Coronaproof werken aan overnachtingshavens Merwedes

Gepubliceerd op: 29 juni 2020- Laatste update: 29 juni 2020 16:02 uur

Begin maart 2020 begon bouwcombinatie Van den Herik - Strukton met de voorbereiding van de werkzaamheden aan het project Overnachtingshavens Merwedes. Niet snel daarna begon de coronacrisis. Met de nodige maatregelen zijn de werkzaamheden coronaproof en wordt er zo goed als mogelijk doorgewerkt.

Bij de aanvang van de werkzaamheden wisten Rijkswaterstaat en bouwcombinatie Van den Herik - Strukton dat de uitbraak van COVID-19 mogelijk grote gevolgen zou hebben. ‘Het begin van de coronacrisis viel samen met de start van de voorbereidende werkzaamheden op de bouwplaats’, vertelt Stefan Rozeboom, projectmanager bij Van den Herik - Strukton. ‘We wisten toen natuurlijk nog niet wat er precies op ons af zou komen.’

Voors en tegens afwegen

Daarom voerden de bouwcombinatie en Rijkswaterstaat wekelijks overleg. ‘De grootste vraag was of we wel of niet zouden starten met de werkzaamheden. We wisten toen bijvoorbeeld al dat in Italië alle bouwprojecten stil lagen. Samen met Rijkswaterstaat hebben we alle voors en tegens afgewogen en gezamenlijk besloten om toch van start te gaan.’ Rozeboom vindt het erg fijn dat die afweging samen met Rijkswaterstaat is gemaakt. ‘En zo hoort het ook: als opdrachtgever en opdrachtnemer maak je een project immers samen.’

Maatregelen op de bouwplaats

Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Tot nu toe zijn de werkzaamheden gewoon doorgegaan. ‘Uiteraard hebben we de nodige maatregelen genomen op de bouwplaats. Er zijn extra plekken aangebracht waar medewerkers hun handen kunnen wassen. Ook hebben we een extra schaftkeet neergezet, zodat iedereen kan lunchen en toch 1,5 m afstand kan houden.’ Ook de onderaannemers waarmee Van den Herik - Strukton samenwerkt, hebben maatregelen genomen. ‘Ook zij hebben bijvoorbeeld allemaal een eigen schaftkeet neergezet. Normaal gesproken is dat niet zo en vindt er tijdens de schaftmomenten volop interactie plaats. Dat is nu natuurlijk een stuk minder.’

Werkplanning onder de loep

Rozeboom heeft de werkplanning daarnaast kritisch onder de loep genomen. ‘We werken met meerdere partijen op een relatief klein gebied. Om te zorgen dat iedereen zo veel mogelijk 1,5 m afstand kan houden, heb ik in kaart gebracht met hoeveel mensen we wanneer waar aan het werk zijn. Als we in de knel kwamen, heb ik geschoven met werkzaamheden om het werk toch door te kunnen laten gaan.’ Daarnaast zijn er borden opgehangen en flyers uitgedeeld om de maatregelen zo goed mogelijk bij iedereen tussen de oren te krijgen.

Vaste ploeg

In de praktijk blijkt het allemaal goed te werken. Toch kunnen niet alle werkzaamheden precies op 1,5 m afstand plaatsvinden. ‘Neem het in de grond trillen van de damwandplanken. Daaraan werken een machinist in een kraan en twee mensen die bijvoorbeeld de plank begeleiden om hem in de heigording te krijgen. Zo’n plank is 1,4 m breed, dus dat zou in principe net genoeg moeten zijn. Toch hebben we besloten dat deze werkzaamheden door een vaste ploeg van 3 mensen worden uitgevoerd. Zo minimaliseren we contacten met anderen en daarmee ook het risico op besmetting en verspreiding van COVID-19.’

Zo veel mogelijk thuis werken

Voor de mensen op kantoor heeft de coronacrisis ook gevolgen. ‘Normaal gesproken werken ook kantoormedewerkers die een belangrijke rol hebben in het project op de bouwplaats. Dat hebben we nu moeten omgooien; iedereen werkt zo veel mogelijk thuis. Dat is jammer, want het informele contact dat bij deze projecten altijd heel belangrijk is, ontbreekt. Daarom overleggen we nu vaker; de interactie is officiëler geworden. Op zich werkt dat best goed, maar ik mis soms wel het informele contact dat je hebt als je met z’n allen op het project zelf werkt.’

Meer nieuws Merwedes: aanleg overnachtingsplaatsen

Onderliggende pagina's