5 Rijkswaterstaatobjecten vernoemd naar gesneuvelde militairen

Nieuwsbericht

5 Rijkswaterstaatobjecten vernoemd naar gesneuvelde militairen

Gepubliceerd op: 19 juni 2020- Laatste update: 19 juni 2020 10:18 uur

Als eerbetoon aan hun inzet voor vrede en veiligheid, zijn vanaf juni 2020 3 viaducten in Noord-Brabant vernoemd naar gesneuvelde militairen van de Koninklijke Landmacht. Al eerder kregen een viaduct in Purmerend en het ecoduct nabij Spier in Drenthe de naam van omgekomen leden van het Korps Mariniers.

De vernoeming maakt deel uit van een landelijk project. Ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) namen hiertoe gezamenlijk het initiatief. Nu het dit jaar 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, vonden beide bewindslieden het passend te laten zien dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is en dat een eerbetoon aan gesneuvelde militairen bij vredesoperaties een verdiende herinnering aan hen levend houdt.

Vertrouwde omgeving

Rijkswaterstaat heeft als grootste beheerder van infrastructuur bekeken welke bruggen, viaducten of ecoducten in aanmerking komen voor een vernoeming, in samenspraak met de familie. Het gaat dan om objecten in de directe omgeving waar de militairen zijn geboren of hebben gewoond. In de komende maanden volgen nog meer vernoemingen. Als de coronamaatregelen het mogelijk maken, vindt er nog een officiële onthulling plaats in aanwezigheid van de familie.

Vernoemde viaducten en ecoduct

In juni 2020 zijn 2 viaducten in Tilburg vernoemd naar eerste luitenant Tom Krist (24) en korporaal Kevin van de Rijdt (26). Krist overleed in 2007 in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht, nadat hij in Afghanistan gewond was geraakt bij een aanslag op een bazaar. Korporaal Van de Rijdt was in 2009 de 1e Nederlandse commando die sneuvelde sinds de strijd in Indonesië. Hij werd dodelijk getroffen toen de kleine patrouille, waarvan hij deel uitmaakte, in een hinderlaag liep. Zijn kameraden wisten zijn lichaam uit de gevechtszone te halen. Het A50-viaduct bij Veghel-Noord werd vernoemd naar kapitein-vlieger Michael Donkervoort (29). Hij stierf in 2009 in Afghanistan. Hij vloog met een snelheid van 1.500 km/h tegen een rots nabij Kabul. Eerder werd hem postuum het gevechtsinsigne toegekend.

In mei 2020 werd een viaduct in de snelweg A7 vernoemd naar korporaal Jeroen Houweling (29), die in Purmerend woonde. Hij reed in 2010 op een bermbom in de Afghaanse provincie Uruzgan en overleed. Bij dat ongeluk kwam ook marinier der 1e klasse Marc Harders (23) uit Westerbork om het leven. Naar hem werd het ecoduct over de A28 vernoemd.

Onderliggende pagina's