Start herstel erosie Grensmaas bij Meers

Werkzaamheden

Start herstel erosie Grensmaas bij Meers

Gepubliceerd op: 06 mei 2020- Laatste update: 06 mei 2020 12:30 uur

In opdracht van Rijkswaterstaat gaat Consortium Grensmaas begin mei 2020 van start met het herstel van de erosieschade in de Grensmaas ter hoogte van Meers. Daar heeft de rivier opnieuw gaten in de grindbanken veroorzaakt.

Donderdag 7 en vrijdag 8 mei begint het werk bij de Grensmaas met de aanvoer van materieel, zoals kranen en werkkeet. Maandag 11 en dinsdag 12 mei 2020 wordt de stortsteen per schip aangevoerd en met vrachtauto’s in depot gezet op het werkterrein van grindbedrijf L’Ortye. Die route loopt vanaf de haven in Stein, de brug over het Julianakanaal en de Maasbanderkerkweg.

De stortsteen wordt vervolgens met dumpers naar de herstellocatie gebracht. 2 kranen zorgen dat de stenen op de juiste plek terecht komen. Het Consortium verwacht dat 2.500 tot 3.500 ton stortsteen nodig is, afhankelijk van de precieze omvang van de erosie.

Duur werkzaamheden Grensmaas bij Meers

Zoals het er nu naar uitziet, zijn er zo’n 100 vrachtautotransporten nodig om de stortsteen naar de plek te brengen waar de erosie voor schade heeft gezorgd. Dat gaat ongeveer 2 weken duren. Eind mei moet de zaak weer op orde zijn. De transportroute loopt deels door het natuurgebied in Meers. De route is in overleg met Natuurmonumenten uitgestippeld en staat tijdens de werkzaamheden onder ecologisch toezicht. De route is al geklepeld en wordt tijdens de uitvoering ook nauwlettend geïnspecteerd, om te voorkomen dat er zich broedende vogels gaan nestelen.

Geen overlast van onderhoud Grensmaas

De werkzaamheden in de bedding van de Maas zijn wel zichtbaar, maar leveren geen overlast op.

Onderliggende pagina's