Houd afstand en mijd drukte, ook op de rijksvaarwegen

Nieuwsbericht

Houd afstand en mijd drukte, ook op de rijksvaarwegen

Gepubliceerd op: 20 mei 2020- Laatste update: 20 mei 2020 16:15 uur

Met mooi weer neemt de drukte op het water toe, ook op de Rijkswateren. Daarnaast gelden de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan ook op het water. Rijkswaterstaat roept vaarweggebruikers op om goed voorbereid op pad te gaan en ook op het water drukte te mijden en 1,5 m afstand te houden.

Ook moeten schippers rekening houden met uiteenlopende bedienregimes en kunnen wachttijden bij sluizen en bruggen oplopen.

Bedientijden sluizen en bruggen

In verband met de coronamaatregelen hanteren sommige vaarwegbeheerders een aangepast bedienregime, waardoor diverse sluizen en bruggen beperkt bediend worden. Vaarwegbeheerders communiceren hier zelf over. Houd daarom de berichtgeving van de desbetreffende vaarwegbeheerder en op de website Vaarweginformatie goed in de gaten.

Rijkswaterstaat hanteert sinds 1 april 2020 de reguliere zomerbediening van bruggen en sluizen, om de scheepvaart zoveel mogelijk te kunnen spreiden en faciliteren.

Afstand in de sluis

Ook in de sluis houdt Rijkswaterstaat rekening met de coronamaatregelen. Onze sluisoperators proberen de sluis zo in te richten, dat schippers afstand kunnen houden. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat schippers alleen achter elkaar mogen afmeren, en niet langszij. Als het te druk dreigt te worden in een kolk, dan kan onze operator de kolk eerder sluiten. In de praktijk zullen er minder schepen in de sluiskolk kunnen, waardoor wachttijden kunnen oplopen.

Rijkswaterstaat roept schippers op bij het passeren van een sluis de volgende richtlijnen in acht te nemen:

  • Luister altijd naar de aanwijzingen van de sluisoperator.
  • Houd in alle gevallen 1,5 m afstand van elkaar, ook bij het wachten voor een sluis of brug. Vermijd langszij liggen zoveel mogelijk.
  • Bij drukte, mijd indien mogelijk een sluis of brug.

Schippers met een marifoon aan boord, vragen we om zich via deze weg bij de sluisoperator te melden.

Stewards op de sluis

Al jaren zet Rijkswaterstaat stewards op een aantal sluizen tijdens de drukke zomerperiode. Zij helpen de watersporters bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk en bij het afmeren. Onze stewards dragen zo bij aan vlot en veilig scheepvaartverkeer.

De stewards staan naar verwachting vanaf 1 juli 2020 weer als vanouds bij een aantal sluizen om een oogje in het zeil te houden en te helpen waar nodig. Op de pagina Stewards op de sluizen staat een overzicht van deze sluizen.

Tips voor veilig varen

Varen met een klein schip tussen de grote beroepsvaart kan voor spannende en soms onveilige situaties zorgen. Om recreatieschippers te helpen, heeft Rijkswaterstaat 5 tips opgesteld.

Rijkswaterstaat heeft ook een aantal algemene aanwijzingen opgesteld om vlot en veilig door een sluis te varen. Meer informatie en tips zijn ook te vinden op de website Varen doe je Samen. Als u die opvolgt, maakt u veilig en met plezier gebruik van de grotere rivieren, wateren en kanalen.

Onderliggende pagina's