Samen in de bres voor de sepia in de Oosterschelde

Nieuwsbericht

Samen in de bres voor de sepia in de Oosterschelde

Gepubliceerd op: 03 april 2020- Laatste update: 03 april 2020 11:06 uur

De Oosterschelde: in de volksmond niet voor niets de ‘kraamkamer van de Noordzee’ genoemd. Vanaf eind april 2020 trekken sepia’s, of zeekatten, jaarlijks van de Noordzee naar de Oosterschelde om er te paren en hun eitjes af te zetten. Om ze bij dat laatste een handje te helpen, plaatsen duikers jaarlijks wilgentenen in de bodem waarop de zeekatten hun eitjes kunnen afzetten.

Aannemer Boskalis Nederland, die in oktober 2020 in opdracht van Rijkswaterstaat start met de vooroeverbestortingen langs de Oosterschelde, werkt daarvoor zij-aan-zij met de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Zo geeft Boskalis invulling aan de vraag van Rijkswaterstaat om niet alleen de vooroevers te verstevigen, maar ook de natuurwaarden van de Oosterschelde te vergroten.

Sepia’s in de Oosterschelde

‘Als de watertemperatuur in de Oosterschelde opwarmt naar zo’n twaalf graden Celsius, verwachten we de eerste sepia’s in de Oosterschelde’, zegt Desmond van Santen van de NOB. ‘Sepia’s zetten hun eitjes af op elk uitstekend element dat zij tegenkomen. Dit wordt ook wel paaien genoemd. We willen voorkomen dat ze dat op visfuiken doen. Met het opvissen van de fuiken, worden de eitjes namelijk vernietigd. Daarom plaatsen duikers al jarenlang bamboestokken of wilgentenen in de bodem waarop sepia’s hun eitjes kunnen afzetten. En dat werkt. Dat zien we vooral aan de noordkant van de Oosterschelde. Daar zijn in het verleden dan ook veel takken geplaatst. Door ook wilgentenen aan de zuidkant te plaatsen, bij Wemeldinge en Kattendijke, krijgt de sepiapopulatie hopelijk ook daar een impuls.’

Uitgesteld door maatregelen coronavirus

Boskalis wilde op 10 april 2020 een officieel startmoment organiseren door wilgentenen aan duikers uit te delen. ‘Vanwege de huidige maatregelen rondom het coronavirus, hebben we echter moeten besluiten om dit moment te verplaatsen naar 2021’, verklaart Laura Winkelmann, omgevingsmanager van Boskalis Nederland. ‘De paaitijd van de sepia duurt namelijk zo’n 6 tot 8 weken. Het plaatsen van de wilgentenen heeft daarom alleen zin als we dat begin april doen.’ De bestortingen langs de vooroevers van de Oosterschelde zijn naar verwachting in maart 2021 afgerond. Laura: ‘De duiklocaties zijn daarna weer allemaal beschikbaar. Precies op tijd voor het duikseizoen én het paaiseizoen van de sepia. Om de werkzaamheden aan de vooroevers succesvol af te sluiten hopen we samen met de NOB het plaatsen van de wilgentenen in 2021 alsnog te kunnen organiseren.’

Wilgentenen als wigwam

Hoe gaat het plaatsen van de wilgentenen eigenlijk in zijn werk? Duikers plaatsen de wilgentenen met een lengte van ongeveer 1 m op een maximale diepte van 15 m. Om ervoor te zorgen dat de wilgentenen niet omvallen, is het belangrijk om ze zeker 20 cm in de bodem te steken en als een soort wigwam tegen elkaar aan te zetten. Winkelmann: ‘Het is mooi dat sportduikers zelf meehelpen om zo de natuurwaarden in de Oosterschelde een impuls te geven. Daar dragen we dan ook graag aan bij. Vanwege de werkzaamheden aan de vooroevers moeten we duiklocaties tijdelijk afsluiten. Op deze manier kunnen we iets terug doen voor de duikers en de onderwaternatuur.’ Ook de NOB is blij met de samenwerking met Boskalis Nederland. ‘We zijn blij dat er vanuit de aannemer aandacht is voor de onderwaternatuur’, zegt Van Santen. ‘Het uiteindelijke, gezamenlijke doel is om deze gezond en sterk te maken.’

Meer nieuws Vooroeververdediging Oosterschelde en Westerschelde

Onderliggende pagina's